Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danmark støtter Tyrkiet på vejen mod et medlemskab af Den Europæiske Union.
Det understregede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde tirsdag, som hun afholdt i Statsministeriet sammen med den Tyrkiske præsident, Abdullah Gül, der siden mandag har været på officielt statsbesøg i Danmark.
Ifølge Helle Thorning-Schmidt vil processen og forhandlingerne være den bedste måde at sikre vejen mod de nødvendige tiltag og forandringer i Tyrkiet.
»Jeg har igen bekræftet Danmarks støtte til perspektivet for et EU-medlemskab for Tyrkiet. Optagelsesforhandlinger udgør den bedste ramme for en dialog om en tyrkisk reformdagsorden,« sagde statsministeren.
Helle Thorning-Schmidt lagde dog ikke skjul på, at der stadig er alvorlige udeståender, der trækker Tyrkiet i den forkerte retning.
»Jeg har rost præsidenten for fremskridtene i Tyrkiet med hensyn til demokratiske reformer og forbedringer af rettigheder, herunder især inden for minoritetsrettigheder. Men jeg har også indikeret, at nogle spørgsmål giver os anledning til bekymring, særligt i forhold til retsvæsenets uafhængighed og ytringsfrihed,« fastslog hun.
De to statsledere mødtes tirsdag for at diskutere en række politiske emner, herunder den aktuelle situation i Ukraine og situationen i Syrien. Tyrkiets forhold til EU og de medlemskabsforhandlinger, der igennem længere tid har stået mere eller mindre stille, var imidlertid også højt på dagsordenen.
Ønsker mere støtte fra Danmark
Allerede inden sit besøg i Danmark udtalte den tyrkiske præsident i et interview med dagbladet Politiken, at han agtede at anmode Danmark om en kraftigere og mere udtalt støtte til Tyrkiets optagelsesproces, end hvad der hidtil har været tilfældet.
»Danmark har støttet os. Det har de. Men jeg ønsker at høre deres stemme kraftigere,« sagde præsidenten til Politiken.
Direkte adspurgt om han nu har fået den kraftigere støtte, han ønskede sig, fastholdt præsident Abdullah Gül alene, at han glædede sig over støtten fra Danmark, der har været konstant igennem længere tid.
»Danmark har været et af de lande, der har støttet Tyrkiets medlemskab gennem længere tid,« sagde han og henviste bl.a. til topmødet i København i 2002 under det danske formandskab som et »afgørende vendepunkt« i den tyrkiske proces. Det var på det møde, og under daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), at Tyrkiets optagelsesforhandlinger for første gang blev rigtigt diskuteret.
»Og i processen siden da har den danske regering altid været en stor støtte, og det sætter vi pris på,« lød det fra den tyrkiske præsident.
Tyrkiet har været anerkendt som kandidatland til et EU-medlemskab siden 1999. Optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet begyndte officielt i 2005. Dengang vurderede en række tilhængere af Tyrkiets optagelse dog, at tidshorisonten lå på 15-20 år.
I 2010 blokerede Frankrig for forhandlingerne, og de har igennem længere tid ligget mere eller mindre stille.