Thorning forærede Foghs spindoktor sine hemmelige tanker

Foghs nyansatte spindoktor havde i 2005 ti timers hemmelige samtaler med Helle Thorning-Schmidt med under armen. Det er en af fortællingerne i en ny biografi om Socialdemokraternes formand, der udkommer på mandag.

Under valgkampen i 2005 diskuterede Helle Thorning-Schmidt og hendes rådgivere indgående, hvordan de skulle håndtere øgenavnet Gucci-Helle. En af ideerne var at bruge dette selvironiske billede af kandidaten omgivet af dyre tasker, men billedet blev aldrig offentliggjort. Billede fra bogen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I skuffen hos statsminister Anders Fogh Rasmussens særlige rådgiver – Michael Ulveman – ligger ti timers fortrolige samtaler med hovedkonkurrenten Helle Thorning-Schmidt. Før Ulveman i oktober 2005 blev ansat som Foghs spindoktor, havde han timers fortrolige samtaler med Helle Thorning, hvor hun åbenhjertigt fortalte om, hvad hun egentlig tænkte om de begivenheder, der væltede ind over hende. Lige fra opgør med egne partimedlemmer til hendes syn på øvrige partiledere. Tanken var, at det senere skulle ende med en bog, og aftalen var, at samtalerne først kom ud, når hun selv sagde god for dem.

I oktober 2005 sluttede samtalerne – Ulveman fik job hos den mand, som hele hendes projekt handler om at få vippet af pinden. Ingen aner, hvad Helle Thorning fortalte Ulveman, men at samtalerne har fundet sted, er en af de ting, man kan læse i en ny biografi »Helle for magten« skrevet af Politikens tidligere EU-korrespondent og politiske redaktør Jakob Nielsen.

Han tegner et billede af en kvinde, som gang på gang er kommet ind ad døren som den nye pige i klassen, og som på trods af modstand alligevel har slået igennem.

Som da hun blev valgt til Europaparlamentet i 1999. Den grovkornede partifælle Freddy Blak konstaterede, at »så har vi da en til at lave kaffe«. Og kort efter den bemærkning kom så prikken over i’et, da han fik ideen til at kalde hende for Gucci-Helle. Dagen efter sad Blak roligt på sit kontor i Strasbourg, da Thorning-Schmidt flåede døren op:

»Du skal kraftedeme ikke gå rundt og kalde mig for Gucci! Bare fordi jeg ikke går rundt og ligner sådan en pose lort som dig,« råbte hun – øgenavnet fandt han i øvrigt på sammen med Ritt Bjerregaard.

Blak endte med at blive en af Helle Thorning-Schmidts allierede i Bruxelles.

Den nye pige i klassen
Inden Thorning kom så langt, var der ikke meget, der tydede på, at hun skulle ende som Socialdemokraternes formand. Ikke fordi hun ikke var kvik – hun fik 10,7 i gennemsnit til studentereksamen – men fordi hun ikke kommer fra et traditionelt socialdemokratisk hjem. En ung Thorning stemte således på DKP – Danmarks Kommunistiske parti – og moderen har været medlem af de Radikale.

Helle Thorning-Schmidt nåede for alvor frem til avisforsiderne i 2005, hvor hun to dage efter at være blevet valgt til Folketinget stillede op som formandskandidat hos Socialdemokraterne. Igen var det den nye pige i klassen, som forbløffende uimponeret gik til sagen. Det er tidligere blevet beskrevet, hvordan Nyrup-fløjen måtte opgive at stille tidligere minister Henrik Dam Kristensen op. Men det har aldrig tidligere været beskrevet, at da hun til det afgørende møde fik præsenteret, at Dam ikke ville, og at pilen nu pegede på hende, ringede svigerfar. Og svigerfar er ikke hr. hvem som helst. Det er den tidligere leder af Labour i Storbritannien Neil Kinnock. Han advarede hende: »Don’t take the Shirt«, hvilket bedst oversættes med: »Tag ikke kappen på dig.«

Efter samtalen vendte Helle Thorning-Schmidt sig rundt til de øvrige på kontoret og forklarede ganske kort, at det var hun ligeglad med.

Opgør med Frank Jensen
Bogen er et eldorado af detaljer omkring formandsopgøret mod Frank Jensen. Blandt andet kan man læse, at Mogens Lykketoft til det sidste forsøgte at undgå Frank Jensen og til det sidste forsøgte at presse sin egen favorit Mette Frederiksen til at stille op. Til et hemmeligt møde hos venstrefløjen på Vesterbro, hvor Frank Jensen håbede at få opbakning til at stille op, kiggede Lykketoft på ham og sagde: »Du bliver aldrig statsminister i det her land.«

Det endte alligevel med at blive en duel mellem Helle og Frank Jensen, og selv om højrefløjen havde presset hende til at stille op, så flygtede halvdelen nærmest på ferie, netop som Helle Thorning-Schmidts kampagne skulle i gang. Daværende partisekretær Jens Christiansen bakkede ud. Nyrup-fløjens to førende skikkelser Henrik Dam og Jan Trøjborg bakkede ud. Værst var det dog, at LO og Dansk Metal vaklede. Dermed var den nye pige for alvor alene i klassen.

En »cafépige«
Og da Frank Jensen og Helle Thorning-Schmidt nåede frem til kongressen, førte Frank Jensen også klart med 41 pct. af stemmerne mod kun 28 pct. til Helle. Det var på samme kongres, at Helle tog sagen i egen hånd og med talen »Jeg kan slå Anders Fogh« for alvor fik sin kampagne i gang.

Den havde ellers smagt mest af det tynde øl. Undervejs skrev Thornings egen kampagnegruppe følgende beskrivelse i et notat:

»Er kun noget i forhold til Frank Jensen. Reaktiv – reagerer på den dagsorden, der allerede er, hvad enten den er Franks eller Foghs. Højreorienteret. Individets – ikke kollektivets kvinde. Repræsenterer ikke traditionelle socialdemokratiske værdier. Ikke politisk fornyer – bruger Nyrup og Foghs gamle formler – mangler klart politisk ideologisk projekt. Cafépige.«

Helle Thorning-Schmidt endte som bekendt med at vinde. På aftenen da stemmerne blev talt op, ringede hun til sin mand, Steven Kinnock, med beskeden:

»Er de ikke modige?«

Da Helle Thorning var blevet formand, var hun for alvor ny i klassen. Hun var den yngste leder af Socialdemokraterne siden Thorvald Stauning og uden sammenligning den formand med mindst parlamentarisk erfaring.

Kort tid efter valget blev hun så inviteret op hos statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Under mødet fik Helle Thorning-Schmidt øje på Foghs lilla kontorstil og udbrød, at den ville hun beholde, når hun overtog kontoret. Hvordan Fogh så ud i hovedet efter den direkte bemærkning, er der desværre ingen beskrivelse af. Det er der til gengæld af hendes første dag som ny formand for S. På kontoret står hun foran spejlet, og da hun har lagt læbestiften, vender hun sig om og siger til sine rådgivere:

»Okay, er I klar? Let’s rock’n’roll!«

Hvordan det ruller, får vi for alvor besked om 13. november.