Thorning: Folkemødet er en dansk mærkedag

Den danske statsminister hyldede i sin åbningstale bornholmerne for Folkemødet og for redningen af Danish Crown i Rønne.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt ankommer her til Cirkuspladsen i Allinge for at holde Folkemødets åbningstale. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Med det årlige politiske sommertræf Folkemødet har Bornholm skabt en tradition, der er kommet for at blive - og som også fremover skal finde sted på Bornholm.

Det understregede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) torsdag eftermiddag, hvor hun holdt åbningstalen på årets folkemøde i Allinge.

»Jeg er stor fan af traditioner, og spørger man mig, er jeg ikke i tvivl: Folkemødet og Bornholm hører sammen,« sagde statsministeren.

Thorning gør det dermed klart, hvor hun står i den debat, der har kørt i forbindelse med de seneste års folkemøder, hvor flere har peget på, at arrangementet bør afholdes andre steder i landet end kun Bornholm.

Særligt Dansk Folkepartis værdiordfører og tidligere formand, Pia Kjærsgaard (DF), har været fortaler for at rykke mødet til andre landsdele. Dagen før sidste års politiske bornholmertræf sagde hun således til Berlingske Nyhedsbureau:

»Der er mange andre steder i Danmark, som har behov for sådan et boost, som Bornholm får hvert år i juni. Der er masser af udkantsområder, der er forsømte. Jeg under bestemt bornholmerne alle de turistindtægter og al den omtale, men jeg under bestemt også andre egne af Danmark at få del i det.«

Men ifølge Thorning skal Folkemødet altså ikke flyttes. I sin tale sammenlignede hun således det fire dage lange møde med en anden national mærkedag i juni - Grundlovsdag - ligesom hun pegede på, hvad der gør mødet specielt:

»Folkemødet er ikke kun nogle dage, hvor vi holder taler til hinanden, nej, det er også nogle dage, hvor vi taler med hinanden, hvor vi fejrer vores folkestyre, sådan som vi danskere nu er bedst til.«

Helle Thorning-Schmidt skamroste det store arbejde, som arrangørerne på Bornholm har udført, siden arrangementet blev afholdt første gang i 2011. Der var i begyndelsen tvivl om, hvorvidt mødet vil blive en succes. Men det er der ikke nogen tvivl om længere, konstaterede statsministeren.

»Tænk engang, at da Folkemødet startede, var den største bekymring, om folk gad komme. Om politikerne gad komme fra Christiansborg,« sagde Helle Thorning-Schmidt fra Cirkuspladsen i Allinge, hvor en meget stor del af Folketinget samt en lang række medier og organisationer er samlet.

Det er fjerde gang, at Bornholm er vært ved Folkemødet, og hvert arrangement har indtil videre budt på flere besøgende end det forrige.

Samtidig benyttede Thorning lejligheden til at rose aftalen om en redningsplan for Danish Crown-slagteriet i Rønne, som de ansatte i dag stemte massivt ja til.

»Parterne har bøjet sig mod hinanden. Ledelse og medarbejdere har kigget hinanden i øjnene og fundet en løsning. Vi andre hjalp til, hvor vi kunne. Det er den danske model, når den er allerstærkes,« sagde Helle Thorning-Schmidt.