Thorning: Fogh har lært de værste SR-unoder

Arrogant, hovmodig og det, der er værre. S-formanden går i sin grundlovstale hårdt til Fogh-regeringen, som hun mener har tillagt sig de værste unoder fra Nyrups SR-regering i halvfemserne.

Helle Thorning-Schmidt langer ud efter statsministeren i sin grundlovstale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en usædvanlig skrap grundlovstale går Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt i rette med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og hans måde at føre regering på. Den har tillagt sig de værste unoder fra Nyrup og Jelveds gamle SR-regering fra halvfemserne:

»Vi har en regering, som med fuldt åbne øjne har givet løfter i valgkampen, som de på ingen måde agter at overholde. De har taget alle de værste unoder fra SR-regeringens sidste dage og på en meget lærenem måde gjort den til deres egne. De er teknokratiske, arrogante og svigter løfter til vælgerne. De sidder som politiske pælesiddere uden en idé om, hvad de vil. De optræder, som om de ejer statsapparatet.«

Dermed slår S-formanden elegant en krølle omkring den grundlovstale, som Fogh selv holdt i 2001, hvor han netop brugte en vending, som Thorning nu sender lige tilbage i hovedet på Fogh:

»Socialdemokraterne har siddet så længe på regeringsmagten, at de betragter regeringsapparatet som deres personlige ejendom. De kan ikke længere se, hvor grænsen går mellem stat og parti. Statsapparat og partiapparat flyder mere og mere sammen.«

Thorning har ledt og ledt efter den tale, og har ikke kunnet finde den inde på Ventres hjemmeside. Den er som sunket i jorden.

»Der er nu kommet en lidt løs holdning til, hvad der er dit og mit, når det handler om offentlige penge. Så Jeg synes, at de har tillagt sig de værste af de unoder, som åbenbart kommer, når man har siddet længe i regering,« siger Thorning og tilføjer, at hele deres optræden er et demokratisk problem på Christiansborg:

»Arrogant. Hovmodig og med en flertalsbrutalitet i måden at lede det her land på. Flertallet har altid ret og udelukker dermed, at mindretallet kan have noget at komme med.«

Den svada er Venstres politiske ordfører Inger Støjberg dybt forundret over:

»Lars Løkke er blevet frikendt i de uafhængige undersøgelser, og så forstår jeg ikke, hvorfor hun skal bruge sin grundlovstale til det. Vi har netop haft bombesprængning i Pakistan og så har vi en værdidebat kørende. Hvor er Helle Thorning henne i den,« spørger Inger Støjberg.