Thorning fører - men Løkke er bedst

Favoritten til at indtage statsministerposten efter næste valg, Helle Thorning-Schmidt, taber på syv ud af 10 parametre til modkandidaten Lars Løkke Rasmussen, viser en frisk Gallup-måling.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og S-formand Helle Thorning-Schmidt mødes onsdag aften i en duel på TV2. Tv-duellen transmitteres fra et telt på ridebanen på Christiansborg. Her ses de efter duellen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om vælgerne ifølge alle meningsmålinger er klar til at gøre Helle Thorning-Schmidt (S) til statsminister efter næste valg, mener de samme vælgere, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er bedst på stort set alle parametre.

Både når det handler om lederevner, klareste synspunkter, bedste skattepolitik, retspolitik, og EU-politik udnævner vælgerne Lars Løkke Rasmussen som den bedste i direkte sammenligning med Helle Thorning-Schmidt, viser en ny måling fra TNS Gallup. Når det handler om øjeblikkets mest centrale dagsorden - økonomien - trækker Løkke for alvor fra Thorning. 42 procent af vælgerne mener, at Løkke er den bedste garant for en ansvarlig økonomisk politik, mens kun 26 procent af vælgerne tiltror S-formanden den samme evne som økonomisk ansvarlig.

SE OGSÅ: Berlingske Barometer - et gennemsnit af alle meningsmålinger

»Vælgerne generelt vurderer Løkke som en dygtig politiker. Når målingerne så ikke er anderledes for blå blok, er det for det første, fordi regeringen har siddet i mange år, og det giver en træthed. Desuden trækker den kiksede håndtering af både større og mindre sager fra. Senest i forhold til grænsekontrollen. Det tegner et billede af, at statsministeren sådan set er dygtig nok, men at han har mange omkring sig, der bidrager til at tingene kokser,« siger politisk kommentator og tidligere konservativ leder, Hans Engell.

At Løkkes føringer på de politiske substans-områder ikke materialiserer sig i den største vælgeropbakning, viser hvilken »kæmpe opgave«, regeringslejren står over for, erkender Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby.

»Det viser, at der er et stort arbejde i at få kommunikeret vores reforminitiativer ud. Det er alt andet lige lettere at kommunikere et budskab, der hedder »12 minutter« og »Her går det godt«, end det er at folde en helt konkret plan ud,« siger hun.

INFOshop: Hele Gallup-målingen bag denne artikel, kan du købe her

Det er valget, der tæller

Også når det handler om, hvem vælgerne anser for at være den bedste til at lede Danmark igennem en alvorlig krise, trækker Løkke sig sejrigt ud af tvekampen med god afstand til Thorning.

Kun når det handler om den bedste politik på velfærdsområdet og den mindre politisk orienterede kategori »sympatisk udstråling« mener vælgerne ifølge Gallup-målingen, at S-formanden er bedst

Hos Socialdemokraterne er lysten til at tale om de parametre, hvor Thorning får baghjul, stærkt begrænset. Finansordfører Morten Bødskov (S) hæfter sig mere ved de almindelige meningsmålinger, der peger på et regeringsskifte.

»Det, der tæller, er vælgernes holdning og folketingsvalget. De seneste mange, mange måneder har konklusionen været meget entydig, nemlig at danskerne vil have en ny regering under Helle Thorning-Schmidt,« siger han

Mens Løkkes forspring på økonomien og Thornings ditto på velfærden følger det faste mønster i forhold til, hvordan vælgerne vurderer rød og blå bloks styrker og svagheder, er det måske mere overraskende, at de to statsministerkandidater står helt lige, når det handler om, hvem der har den bedste udlændingepolitik.

Netop udlændingepolitikken har været en hjørnesten i de borgerliges succesrige valgkampe i 2001, 2005 og 2007. I VKO-toppen er der ifølge Berlingskes oplysninger også store forhåbninger om, at udlændingepolitikken vil ligge i toppen af dagsordenen i den kommende valgkamp. Omvendt har S-SF toppen konstant siden seneste valg målrettet arbejdet på at lukke flanker til regeringens udlændingepolitik i håb om, at det for dem så ømtålelige spørgsmål kommer til at spille så lille en rolle som muligt i de tre ugers valgkamp. På trods af de bagvedliggende forhåbninger, vælger Venstres politiske ordfører at nedtone vigtigheden af udlændingetemaet.

»Økonomien spiller den største rolle. Det presser måske de emner ned, der har været vigtigere, dengang økonomien i Danmark var stærk og sund,« siger Ellen Trane Nørby.

Radikale tror hverken på V eller S

Mens de Radikale fortsat peger på Helle Thorning som statsminister, viser målingen, at de Radikales vælgere anser Løkke for at være den bedste garant for, at der bliver ført en ansvarlig økonomisk politik. Under hver femte R-vælger mener, at Thorning er den bedste til økonomisk ansvarlighed. Den radikale næstformand Morten Østergaard vil ikke tage stilling til spørgsmålet.

»Vi skal ikke vælge præsident i Danmark, og derfor synes jeg, at de her målinger er lidt intetsigende,« siger han.

Heller ikke hvad angår lederskab, har de Radikale vælgere speciel stor fidus til Thorning: 19 procent af dem mener Thorning har de bedste lederevner, 19 procent mener Løkke, mens 41 procent af Vestagers vælgere ikke ser nogen forskel på de to toppolitikeres lederevner. Her vil Morten Østergaard dog godt give sin mening mere klart til kende.

»Når vi peger på Helle Thorning-Schmidt er det, fordi vi mener, at hun i den nuværende situation er den bedste af de to til at lede landet, og at det er med hende som statsminister, at vi kan opnå de fleste radikale resultater,« siger han.