Thorning: Færre fikseringer i psykiatrien

Psykiatrien har fået for lidt opmærksomhed, mener Helle Thorning-Schmidt, der bebuder en omfattende indsats, som blandt andet skal føre til færre tvangsfikseringer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af tvangsfikseringer i psykiatrien har aldrig været højere. Sidste år blev patienter spændt fast til deres senge ikke færre end 5.657 gange, men nu skal det tal bringes ned.

Det erklærer statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ved sin tale til Folketingets åbning, hvor hun bebuder en styrket indsats for psykisk syge danskere. Psykiatrien har gennem længere tid fået alt for lidt bevågenhed i forhold til det øvrige sundhedssystem, mener hun.

»Det er på tide, at et menneske med depression eller skizofreni bliver taget lige så alvorligt som en patient med brækket ben eller KOL,« erklærer statsministeren.

»Regeringen har afsat penge til flere sengepladser. Flere kan få tilskud til psykolog. Vi giver hurtigere hjælp til børn og unge med psykiske sygdomme. Og vi har styrket samarbejdet mellem familielægen og psykiatrien. Næste skridt er, at psykisk syge patienter skal have samme rettigheder, som fysisk syge. Ingen, der har brug for hurtig behandling, skal vente længere end en måned,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Antallet at tvangsfikseringer skal bringes ned ved at lave forsøg med bæltefri psykiatriske afdelinger.

»Jeg ved godt, at tvang kan være nødvendigt for at beskytte patienten selv eller andre. Men tvang er et stort indgreb i et menneskes frihed. Det bør altid være sidste udvej,« siger statsministeren.

»Derfor vil vi lave forsøg med bæltefri afdelinger. Afdelingerne vil få penge til at hjælpe patienterne på andre måder. Det kan være i mindre afsnit, hvor der er mere ro og omsorg. Erfaringer fra de bæltefri afdelinger skal vise nye veje i psykiatrien,« forklarer hun.