Thorning får ros for nytårstale

Statsminister Helle Thorning-Schmidt får ros for at virke energisk og fuld af selvtillid i sin nytårstale torsdag aften. Talen kommer dog næppe til at gøre underværker for regeringen i meningsmålingerne, vurderer politisk kommentator.

Regentparret afholdt den årlige nytårskur og -taffel torsdag den 1. januar 2015 på Amalienborg. Nytårskuren er kongehusets største årlige tradition. Statsminister Helle Thorning-Schmidt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en »energisk«, »positiv« og »selvtillidsfyldt« statsminister, der torsdag aften tog hul på valgår fra sit kontor på Christiansborg.

Sådan lyder skudsmålet fra både en retoriker og politisk kommentator om Helle Thorning-Schmidts (S) definitivt sidste nytårstale i denne valgperiode.

»Jeg mener først og fremmest, at hun leverede en stærk og stålsat performance. Det var en tale, der blev afleveret med stor selvtillid og stor tro på det projekt, hun har gang i. Det er i sig selv en præstation på et tidspunkt, hvor hun er ekstremt presset i meningsmålingerne,« siger Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen.

Undervejs i talen fik Helle Thorning-Schmidt slået fast, at hun står ved regeringens kurs, på trods af den massive kritik særligt hendes eget parti har været udsat for undervejs. Og det er et modigt skridt, mener Kell Jarner Rasmussen, administrerende direktør hos Rhetor - rådgivende retorikere .

»Hun får fortalt den historie, at selvom det godt kan være, at der er nogen, der synes, at regeringen har gået meget op i penge og sparet lidt rigeligt, ja så har det også gjort, at vi har det bedre nu. Jeg synes faktisk, at de har været ret vedholdende hele vejen igennem, og hun indrømmer i sin tale, at det er upopulært, men at hun vil blive ved. Det er modigt,« siger Kell Jarner Rasmussen.

At talen samtidig åbner et år, der med garanti byder på et folketingsvalg, skinnede igennem, mener Thomas Larsen.

»Det var bemærkelsesværdigt, hvor meget hun talte om børn og ældre og om syge og folk, der har brug for hjælp. Hun vil gerne stille sig an som den, der beskytter velfærden i Danmark, og der er det helt tydeligt, at det er det, hun håber at vinde et valg på,« siger Thomas Larsen.

I talen var der et enkelt konkret initiativ. Ifølge statsministeren er alt for mange indvandrere og flygtninge havnet på kontanthjælp, når de i stedet burde være ude og arbejde.

Men det lugter lidt af symbolpolitik, mener Thomas Larsen.

»Lyttede man nøje efter, så handlede det om at rense strande og reparere gynger, det er ikke noget, der leverer arbejde til de mange på kontanthjælp. Det ligner signalpolitik,« siger Thomas Larsen.

Hos Venstre kalder næstformand Kristian Jensen (V) talen for »initiativfattig«.

»Det var en tynd kop te. Der var opkog og selvros af, hvad regeringen har gjort, men ikke ret mange initiativer. I forhold til, hvad der skal bygge væksten fremadrettet, så var der halvanden linje, og det var alt. Og hvis regeringen virkelig ikke har mere at byde på, så må man bare konstatere, at den gået i stå,« siger han.

Hos Enhedslisten kalder gruppeformand Stine Brix (Ø) talen for »vigtig«, men understreger samtidig, at der er et paradoks mellem de værdier, statsministeren opridsede, og som regeringen ifølge Stine Brix selv har svigtet.

»Det var en tale med vigtige budskaber om solidaritet, og om at vi skal passe på vores velfærdssamfund og vores fællesskab. Det er jeg helt enig i. Men jeg synes desværre, at regeringen i alt for mange tilfælde selv har svigtet de værdier,« siger Stine Brix.