Thorning erkender tynd valgpolitik

Socialdemokraternes politiske platform i valgkampen var for tynd. Det erkender S-formand Helle Thorning-Schmidt.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraternes politiske platform i valgkampen var for tynd, og hovedsloganet 'Velfærd eller skattelettelser' var ikke underbygget godt nok. Det erkender S-formand Helle Thorning-Schmidt, der nu for første gang offentligt giver sin analyse af valgnederlaget i november.

»Vores politiske platform var for snæver. Med det mener jeg, at den var rigtig nok, men den burde både have været udbygget i bredden og i dybden«, siger Helle Thorning-Schmidt til Politiken søndag og understreger, at det påtager hun sig det fulde ansvar for.

Formandens offentlige selvransagelse kommer, før over 300 socialdemokrater på torsdag mødes i 'Den røde skole' for at drøfte årsagerne til det dårligste valgresultat i over 80 år.

Et initiativ, der blev skudt i gang med en lammende kritik fra Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard, der helt afskrev partiets hovedbudskab i valgkampen.

»Velfærd frem for skattelettelser er ikke politik - det er et slogan!«, lød det bl.a. fra Ritt Bjerregaard.

Det er Thorning-Schmidt ikke enig i. Partiet var bare ikke nået langt nok med at udbygge politikken under sloganet.

»Velfærd kontra skattelettelser er et dybt ideologisk valg om, hvordan vores samfund skal udvikle sig«, siger hun og fortsætter:

»Velfærdsrettigheder handler ikke kun om, at det kan være behageligt at undgå lukkedage i daginstitutionerne. Det handler om, at vi tager et afgørende skridt i forhold til at indrette samfundet, så det passer til borgernes liv og sætter borgeren før systemet. Den dybde i velfærdsrettighederne kom ikke ud over rampen«.

Det skal der arbejdes videre med i den kommende tid, fastslår S-formanden, der ingen planer har om at opgive velfærdsrettighederne. Men hun erkender, at modsætningen mellem velfærd og skattelettelser kan blive overhalet af en skattereform inden næste valg.

Et af de få konkrete politiske forslag fra gruppen bag 'Den røde skole' er, at S bør overveje at opgive sin fredning af boligskatterne. Det får hårde ord med på vejen af partiformanden.

»At ville beskatte boligejerne hårdere er blevet vor tids billigste billet til at fortælle, hvor progressiv man er. Men hvis man virkelig vil gå op imod ulighed, så skal man jo afskaffe kontanthjælpsloftet. Have et klart blik for, at vi stadig har en negativ social arv. Kæmpe for, at integrationen kommer til at virke. Skabe en uddannelsesreform, så flere kan læse og skrive og regne, når de kommer ud af folkeskolen«, siger Helle Thorning-Schmidt.

En anden årsag til valgnederlaget er i følge Helle Thorning-Schmidt, at danskerne stadig mangler tillid til Socialdemokraterne. Tre år har ikke været nok til både at udvikle politikken, bilægge gamle fløjkrige - og genoprette tilliden efter 90'ernes efterlønsreform samt den manglende vilje til at lytte til danskernes bekymring for især udlændinge- og skolepolitikken.

»Det tillidsgab forsøger vi stadig at bygge bro over. Vi er nået rigtig langt, men ikke langt nok«, siger Helle Thorning-Schmidt og peger på sit unge hold:

»Det, at vi var et nyt hold - eller et yngre hold - tror jeg ikke nødvendigvis har været en fordel ved det her valg. Det tror jeg til gengæld, det bliver ved næste valg«.

Kilde: Politiken