Thorning er klar til at sende os til folkeafstemning

Danskerne skal til valg 25. maj næste år, hvis det ikke lykkes for statsministeren at nå til enighed med Dansk Folkeparti om Den Europæiske Patentdomstol.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil afholde folkeafstemning om dansk tilslutning til Den Europæiske Patentdomstol 25 maj, hvis det ikke forinden lykkedes regeringen at få Dansk Folkepartis opbakning til domstolen. Det oplyser Thorning i sin åbningstale i Folketinget tirsdag.

»Regeringen ønsker at vedtage denne sag i Folketinget. Men såfremt der ikke er opbakning til det fælles patentsystem fra fem sjettedele af Folketinget, vil der blive afholdt en folkeafstemning den 25. maj 2014 i forbindelse med valget til Europa-Parlamentet,« siger statsministeren.

Hun forstår ikke, at Dansk Folkeparti og Enhedslisten stiller sig på bagbenene, når det kommer til en aftale, så der dermed ikke kan dannes det fornødne fem sjettedeles flertal i Folketinget, som er nødvendigt for at undgå en folkeafstemning.

»Hvorfor i alverden ikke give virksomhederne en mulighed, som de selv ønsker? Hvordan kan partier her i Folketinget være imod en indlysende god idé? En idé, som vil give flere danske arbejdspladser? Det er meget svært at forstå,« siger Helle Thorning-Schmidt.

I sin tale, fortæller hun, at regeringen vil arbejde for at oprette en regional afdeling af patentdomstolen sammen med nordiske og baltiske lande.

Fredag i sidste uge var Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), til møde med Thorning i Statsministeriet, hvor han gjorde det klart, at Dansk Folkeparti er parat til at forhandle om støtte til patentdomstolen, hvis regeringen til gengæld vil give partiet indflydelse på andre områder af Danmarks EU-politik, som for eksempel bankunionen.

»Hvis vi skal hjælpe regeringen ud af den her klemme og acceptere, at patentdomstolen bliver en realitet, så er vi selvfølgelig interesseret i, om vi kan få noget til gengæld, som betyder mere for os rent EU-mæssigt, og her er bankunionen vigtig,« sagde Kristian Thulesen Dahl efter mødet.

Udsigten til en forhandling om tilslutningen til en bankunion blev dog hurtigt skudt ned af Socialdemokraternes EU-ordfører, Mette Reissmann (S).

»Så vil de have indrømmelser på bankunionen, men vi ved jo ikke engang, hvad indholdet af den er, så vi kan ikke på nogen måde lave en aftale om det endnu. Man blander tingene sammen og spiller et taktisk spil i stedet for at løse reelle problemer, hvor danske virksomheder i dag skal igennem en lang juridisk ørkenvandring for at sikre sig deres rettigheder,« sagde Mette Reissmann fredag.

Og på spørgsmålet om regeringen er villige til at forhandle med Dansk Folkeparti, for at sikre støtten i Folketinget til patentdomstolen, er svaret klart:

»Nej, det vil vi ikke. Vi appellerer sammen med dansk erhvervsliv meget kraftigt til Dansk Folkeparti om at stemme for,« sagde hun.