Thorning: En opgave der giver utrolig meget mening

Statsministeren mener, at Helle Thorning-Schmidt er den oplagte kandidat til at blive FNs nye flygtningehøjkommissær. Thorning selv kalder det en vigtig opgave, som hun er klar til at påtage sig.

Pressemøde i statsministeriet. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indstiller Helle Thorning-Schmidt (S) til FN's flygtninge højkommisær fredag d. 4 september 2015. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Helle Thorning-Schmidt (S) er officielt Danmarks kandidat til posten som FNs nye flygtningehøjkommissær.

Det slog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast på et pressemøde fredag formiddag, hvor han med Helle Thorning-Schmidt ved sin side slog fast, at hun i hans øjne er den bedste kandidat til posten.

Thorning understreger selv, at hun er klar til at påtage sig opgaven.

»Det er klart, at for mig vil det være en stor ære, hvis FNs generalsekretær og generalforsamlingen beder mig om at påtage denne her opgave. Enhver kan se, at det er en opgave, der giver utrolig meget mening, og enhver kan se, at det er en opgave, der kræver flid, takt og engagement. Og det vil jeg forsøge, hvis FN beder mig om det,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Verden står over for en af de værste flygtningekriser siden Anden Verdenskrig, og millioner af mennesker er drevet på flugt. Og her spiller FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) en vigtig rolle, betoner Thorning.

»Som enhver kan se, står verden over for en enorm udfordring. Der er mere end 60 millioner mennesker på flugt, og de udfordringer stiller meget store krav til det internationale samfund om at løse opgaven,« siger den forhenværende statsminister og fortsætter:

»FNs Flygtningehøjkommissariat spiller en meget stor rolle i - sammen med andre organisationer - at løse den opgave. Det er en stor opgave. Den nuværende flygtningehøjkommissær, Antonio Guterres, har løst opgaven med meget stort engagement og dygtighed og, tror jeg, har påkaldt sig respekt fra mange partnere til UNHCR.«

Antonio Guterres er tidligere premierminister i Portugal, og han har bestredet posten som flygtningehøjkommissær siden 2005. Hans stilling bliver ledig ved årsskiftet, og Danmark har altså nu officielt valgt sin kandidat til at blive hans efterfølger forud for FN-topmødet til efteråret.

Lars Løkke Rasmussen understreger, at han er sikker på, at Thorning er det rigtige valg.

»Når man får mulighed for at indstille kandidater til et internationalt hverv, handler det om at finde den bedst tænkelige kandidat til at repræsentere Danmark - uanset partifarve. Og derfor er jeg meget glad for i dag (fredag, red.) at kunne annoncere, at regeringen har besluttet at indstille Helle Thorning-Schmidt som kandidat til posten som FNs flygtningehøjkommissær,« siger statsministeren.

Løkke fastslår samtidig, at det er en dygtig mand, Helle Thorning-Schmidt skal efterfølge, hvis hun får jobbet.

»Han (Antonio Guterres, red.) har igennem ti år gjort en formidabel indsats, som stiller store krav til efterfølgeren. Og jeg er helt overbevist om, at Helle Thorning-Schmidt vil være en oplagt kandidat til at fylde hans sko ud,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Skulle Thorning blive den nye flygtningehøjkommissær, vil hun være den anden dansker til at sætte sig på den betydningsfulde FN-post. Tidligere statsminister og Venstre-formand Paul Hartling blev valgt til posten i 1977.