Thorning: En ekstraordinær håndsrækning til de ledige

Regeringens aftale om akutjob er hverken en håndsrækning til Venstre eller Enhedslisten, men til de langtidsledige danskere, der risikerer at falde ud af dagpengesystemet, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen er klar med endnu en håndsrækning til de danskere, der står til at falde ud af dagpengesystemet efter nytår.

Sammen med Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og Dansk Arbejdsgiverforening har regeringen lavet en aftale om at øremærke 12.500 job til de ledige, der er ved at løbe tør for dagpenge og dermed risikerer at miste deres indtægt, når den ny dagpengereform træder i kraft til nytår.

- Det er en meget kontant håndsrækning til de mange familier, der går og er bekymrede for, hvordan deres økonomiske situation ser ud, hvis de ryger ud af dagpengesystemet, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til Berlingske Nyhedsbureau.

- Vi har en situation, hvor mange på en gang risikerer at have opbrugt deres dagpengeret, og det er vi mange, der har været meget bekymrede for i lang tid. Derfor har vi haft en akutpakke, og derfor har vi nu indgået en aftale om de her akutjob, siger statsministeren.

Samlet set har regeringen lavet initiativer for næsten en milliard kroner, der skal hjælpe de ledige.

Statsministeren vil dog ikke udstikke nogen garanti for, at tiltagene vil være nok til at holde hånden under samtlige langtidsledige.

- Der er ikke nogle, der kan garantere noget som helst på det her område, men jeg tror, at alle kan se, at 12.500 akutjob er noget, der vil kunne mærkes hos de mange familier, der går og er bekymrede, siger Helle Thorning-Schmidt, der peger på, at det handler om at få de langtidsledige frem i jobkøen.

- Der er job derude, der er en jobomsætning, men vi ved, at mange af dem, der har været arbejdsløse i lang tid kommer bagerst i køen, og dem giver vi nu en ekstra chance for at komme forrest i køen, siger hun.

Aftalen, der koster 115 millioner kroner, bliver en del af finanslovsforhandlingerne. Helle Thorning-Schmidt vil dog ikke betegne det som en håndsrækning til Enhedslisten, hvis hovedkrav i finanslovsforhandlingerne er, at man finder en løsning på dagpengeproblemet.

- Det er en håndsrækning til de ledige. Det er det, det handler om. Vi er mange, der har været bekymrede for, at vi 1. januar står med mange mennesker, der på en gang risikerer at have opbrugt deres dagpengeret. Det har vi forsøgt at gøre noget ved i flere omgange.

Hvem, tror du, vil blive mest glad for den her løsning - Venstre eller Enhedslisten?

- Jeg tror, det er de arbejdsløse, der vil blive mest glade, og det er også dem, det handler om, siger Helle Thorning-Schmidt.

Statsministeren vil heller ikke give den nyslåede SF-formand Annette Vilhelmsen æren for aftalen.

- Det er noget, vi alle sammen har været optaget af. Det er noget, som både de Radikale, SF og Socialdemokraterne har været optaget af i ret lang tid, og det er også noget, vi har haft samtaler med arbejdsgiverne om i nogen tid. Vi er meget glade for, at den her aftale er faldet på plads nu, men det er klart, at det er en stor forpligtelse for både de private og offentlige arbejdsgivere, siger Helle Thorning-Schmidt.

Der er tale om en midlertidig ordning, der løber frem til juli 2013.

Aftalen indebærer også, at arbejdsgiverne kan få op til 25.000 kroner pr. stilling, de opretter til de ledige, der står til at falde ud af systemet.

Aftalen bliver præsenteret senere onsdag i Finansministeriet.