Thorning: Der er skam en rygende pistol i Syrien

Danmarks statsminister tvivler ikke et sekund på de amerikanske efterretninger, der peger på Assad som manden bag det kemiske angreb i Damaskus.

ARKIVFOTO 2012 af statsminister Helle Thorning-Schmidt og USA's præsident Barack Obama. Fold sammen
Læs mere
Foto: LARRY DOWNING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var ingen slinger i valsen, da Danmarks statsminister, Helle Thorning Schmidt (S), onsdag sidst på aftenen mødte pressen på den danske ambassade i Stockholm.

Hun så overbevist ud. Hun lignede en person, der havde lagt sig fast på en linje og ikke længere overvejede alternativer til den aktivistiske linje i Syrien-spørgsmål, som USAs præsident, Barack Obama, har gjort sig til bannerfører for.

”Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at vi støtter det her indgreb politisk, moralsk og diplomatisk,” sagde hun og satte paraderne op til de forventelige spørgsmål – langt de fleste om Syrien.

Spørgsmål: USA har ikke lagt en rygende pistol på bordet i Syrien-spørgsmålet. Findes den overhovedet eller holdes den skjult af hensyn til efterretningskilder?

”Der er skam en rygende pistol. Vi ved, at befolkningen er blevet angrebet af kemiske våben. Amerikanerne mener også at vide, at det er Assad, der har gjort det, og det er der også andre efterretninger i andre lande, der tyder på. I den situation skal Danmark bestemme sig for, hvem vi tror på. Tror vi på Assad, eller tror vi på vores nærmeste allierede i den her sag. Der mener jeg, at vi trygt kan stole på vores nærmeste allierede. For hvad skulle egentlig være USAs interesse i ikke at sige sandheden.”

Spørgsmål: Hvorfor venter I ikke på FN-inspektørernes rapport, så I kan stå på fast grund?

”Man skal passe på med at vente på en rapport. For hvad er det egentlig, våbeninspektørerne er blevet sat til at undersøge. Det er jo ikke skyldsspørgsmålet. Det er jo om, hvorvidt der har været anvendt giftgas imod befolkningen i Syrien. Vi er nødt til at stole på dem, der siger, at vi ved det her. Vi skal ikke regne med, at der kommer andre, der kan løfte den her bevisbyrde i forhold til Assad. Hvis vi ikke handler, sender vi et signal til Assad og andre diktatorer rundt om i verden, at de bare kan bruge giftgas, mens verden vender det blinde øje til. Det vil jeg ikke være med til, og derfor bakker jeg op om USA i den her meget vanskelige situation.”

Spørgsmål: Diskuterede I et eventuelt dansk militært bidrag til Syrien?

»Nej.«

Efter den såkaldte arbejdsmiddag kom Obama og regerings- og statslederne i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island med en fælles udtalelse om Syrien.

»Med hensyn til situationen i Syrien så fordømmer vi enhver form for brug af kemiske våben, og vi er overbeviste om, at en stærk international reaktion er nødvendig. Dem, der har brugt kemiske våben, må blive holdt ansvarlige,« står der i udtalelsen.

Helle Thorning-Schmidt understregede på det efterfølgende pressemøde, at det ikke betyder, at samtlige lande i Norden er enige i, at en militær aktion i Syrien uden om FN er nødvendig.

Modsat Thorning er den svenske statsminister, Frederik Reinfeldt, modstander af en intervention i Syrien af den simple årsag, at han ikke tror, at det er svaret på konflikten. Og norske Jens Stoltenberg har sagt klart og tydeligt, at ”uden et FN-mandat er det ikke aktuelt for Norge at deltage”.