Thorning: Den her diskussion skal snart slutte

På lørdagens EU-topmøde bliver der forhåbentlig sat et længeventet punktum for diskussionerne om, hvem der skal sætte sig på de europæiske topposter, lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Helle Thorning ankommer til EU-topmødet i Bruxelle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun har sagt det gentagende gange, og ved sin ankomst til lørdagens EU-topmøde i Bruxelles fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) det endnu engang: Hun er ikke kandidat til en af de EU-topposter, der skal uddeles på mødet.

Og faktisk er hun træt af diskussionen, lyder det fra den danske statsminister, da hun er på vej ind til mødet.

»Den her diskussion skal også snart slutte. Den har gået på i lang tid, og jeg ser frem til i dag, at det er et overstået kapitel, og vi kan komme i gang med arbejdet,« siger Thorning.

Helle Thorning-Schmidt har adskillige gange sagt, at hun er glad for at være statsminister i Danmark, og hun vil forud for lørdagens møde ikke svare på, om det bliver en personlig lettelse for hende, når det længeventede punktum for EU-spekulationerne bliver sat. Hun gentog blot:

»Jeg er ikke kandidat. Det har jeg sagt rigtig mange gange.«

På topmødet skal posterne som EUs udenrigschef og EU-præsident besættes, og ved et møde tidligere lørdag blev de europæiske socialdemokrater enige om at pege på den italienske udenrigsminister, Federica Mogherini, som ny udenrigschef.

Polens premierminister, Donald Tusk, bliver nævnt som favorit til at overtage posten som formand for Det Europæiske Råd - også kaldet EU-præsidenten. Thorning vil dog ikke kommentere enkelte kandidater, der endnu ikke selv har meldt sig på banen.

»Jeg vil ikke udtale mig om specifikke personer. Det er gode kolleger, vi taler om her. Der er ikke nogen, der er kommet frem som kandidat,« siger hun og understreger:

»Jeg glæder mig til at komme ind til det her møde, diskutere med mine kolleger og ved fælles hjælp finde en god kandidat. Det er jeg helt sikker på, at vi finder i dag.«