Thorning: Danmark skal ind i kernen af EU

Statsminister Helle Thorning-Schmidt afsluttede året i Folketinget med en opfordring til, at hendes politiske kollegaer bakker mere op om Danmark i EU.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt på Folketingets talerstol ved Folketingets afslutningsdebat tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Vi kan ikke til- eller fravælge økonomiske kriser eller globale klimaforadringer. Men vi kan vælge, om vi vil være med til at træffe de beslutninger i EU, der uundgåeligt påvirker vores hverdag i Danmark.

Sådan lød et af budskaberne fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun gik på talerstolen ved Folketingets afslutningsdebat tirsdag.

»Nogle mener, at Danmark kan bestemme mere ved at samarbejde mindre. Jeg er ikke i tvivl: Det er lige omvendt. Vi øger vores selvbestemmelse, når vi deltager aktivt i det europæiske samarbejde. Derfor arbejder regeringen på at være så tæt på kernen i EU som muligt,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

Hun talte om, at et velfungerende indre marked i EU er vigtigt for Danmarks velstand.

»Alle, der sælger varer i EU, skal leve op til fælles standarder, så vi ikke konkurrerer på dårlig miljøbeskyttelse eller mangelfuld forbrugerbeskyttelse. Det er igen danske mærkesager, hvor vi gør en forskel,« lød det fra statsministeren.

Spørgsmålet om velfærdsydelser og arbejdskraftens frie bevægelighed har fyldt meget i den politiske debat i de seneste måneder. Også i Folketingssalen. Og her har Helle Thorning-Schmidt en helt klar holdning:

»EU-borgere skal bruge arbejdskraftens fri bevægelighed til at flytte derhen, hvor de kan få arbejde. Den skal ikke bruges til at rejse derhen, hvor man kan få de bedste velfærdsydelser,« fastslog Helle Thorning-Schmidt, der også brugte taletiden til at opfordre sine kollegaer i Folketinget til at bakke op om en dialog med EU-Kommissionen om velfærdsydelser mellem EU-landene.

»Vi vil arbejde for, at EU-reglerne fremover afspejler en virkelighed, hvor der er store forskelle i indkomster og velfærdsydelser mellem medlemsstaterne. Det er en dialog, som jeg vil opfordre de ansvarlige partier i Folketinget til at bakke op om. I stedet for at kræve, at regeringen nægter EU-borgere deres rettigheder – som det desværre har været tilfældet med børnechecken. Det hører ikke hjemme i en retsstat,« lød det fra statsministeren.