Thorning: Danmark har intet at skamme sig over på asylområdet

Statsminister Helle Thorning-Schmidt mødtes onsdag med den svenske ditto Stefan Löfven. De blev begge spurgt til landenes meget forskellige asylpolitik, hvor Thorning understregede, at Danmark ikke har noget at skamme sig over.

Helle Thorning-Schmidt får besøg af den svenske statsminister, Stefan Löfven. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverige forventer at modtage 100.000 asylansøgere næste år, mens Danmark kun forventer at modtage 20.000.

Alligevel har Danmark ikke noget at skamme sig over i international sammenhæng, understregede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde med sin svenske kollega onsdag.

»Jeg tror, det er vigtigt, at vi i hvert vores land bestemmer de regler, som har bred legitimitet. Og der er jeg helt overbevist om, at man i det svenske tilfælde har de regler, som man synes, er gode i Sverige, og at man i Danmark har de regler, som man synes, er vigtige i Danmark,« siger Thorning, der mener, at det vigtigste er, at Danmark overholder internationale konventioner.

»Og så at vi behandler mennesker med respekt og ordentlighed, når de er i Danmark,« siger hun.

Og den holdning deler den svenske statsminister Stefan Löfven. Han havde i hvert fald ingen intentioner om at kritisere andre landes asylpolitik.

»Begge lande holder sig til internationale konventioner. Og så har vi en anden praksis. For eksempel har vores migrationsmyndigheder besluttet, at når man kommer fra Syrien og søger asyl, så har man også permanent opholdstilladelse. Vi håndterer vores situation og står ved den måde, vi håndterer det på. Men jeg synes ikke, at jeg skal have nogen holdning til andre landes valg. Vi overholder de internationale konventioner, og det er det vigtige,« siger han.

Helle Thorning-Schmidt understregede på det kraftigste, at andre lande ikke har noget at lade Danmark høre, når det kommer til asylmodtagelse.

»Danmark er meget optaget af at følge internationale regler og lovgivning, og det gør vi til punkt og prikke. Men jeg synes også, at den stramning vi har lagt frem nu, er rimelig og ordentlig. Og jeg vil gerne understrege, at Danmark har intet at skamme sig over i forhold til asylmodtagelse i Europa,« siger hun og afviser også at kommentere på den svenske politik på området.

Thorning og Löfven har på mødet onsdag både diskuteret Islamisk Stat, situationen i Ukraine, der ser ud til at eskalere igen og det nordiske samarbejde. Og så altså også asyl med den fremmødte presse.