Thorning besøger danske udsendte i ebolaens største brændpunkt

Statsministeren er søndag rejst til Afrika, hvor hun skal besøge det danske sundhedspersonale, der er udsendt til Sierra Leone for at hjælpe i kampen mod den dødelige virus ebola.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt rejser mandag ind i Sierra Leone for at besøge det danske sundhedspersonale, der deltager i kampen mod ebola. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) rejser mandag ind i den dødelige ebola-epidemis aktuelle brændpunkt: Det vestafrikanske land Sierra Leone, som siden slutningen af efteråret har været hårdest ramt af den smitsomme sygdom.

På verdensplan har den igangværende ebola-epidemi kostet over 8.400 menneskeliv, og mere end 21.200 mennesker er blevet smittet, lyder tallene fra FNs sundhedsorganisation WHO. Tal, der vokser uge for uge til trods for det intensive og internationale hjælpearbejde, der er sat i værk i det sygdomsramte område.

Danmark bidrager til indsatsen - og det er blandt andet det danske sundhedspersonale i frontlinjen af ebola-behandlingen, som Helle Thorning-Schmidt nu skal besøge.

»Når jeg besøger Sierra Leone, er det for at udtrykke min store anerkendelse af den uselviske indsats, de danske udsendte udfører under meget vanskelige og sundhedsfarlige forhold. De har forladt en tryg hverdag for at gøre en forskel i kampen mod ebola. Og den indsats skal vi alle sammen påskønne,« udtaler Helle Thorning-Schmidt til Berlingske.

I alt 19 danske læger, sygeplejersker og bioanalytikere blev i december - og efter grundig træning hos det britiske forsvar i York - sendt til byen Port Loko, der ligger cirka 120 kilometer nordøst for Sierra Leones hovedstad Freetown. Her bor de sammen med sundhedspersonale, udsendt fra andre lande, i en lejr, der drives af danskere fra Beredskabsstyrelsen.

Statsministeren skal både besøge indkvarteringslejren og det ebola-behandlingscenter i Port Loko, hvor de udsendte danskere plejer og behandler smittede ebola-ofre.

»Det er vigtigt, at lande som Danmark viser opbakning og solidaritet med Sierra Leone og de andre lande i Vestafrika, der er ramt af ebola. Det er en frygtelig sygdom, som overskrider grænser. Den kan kun komme under kontrol, hvis vi hjælper hinanden. Det er en lang og vedholdende kamp, som vi ikke må glemme i vores del af verden,« siger hun.

Ifølge WHOs seneste situationsrapport, der blev offentliggjort onsdag, har Sierra Leone på en uge registreret 184 nye, bekræftede ebola-tilfælde, mens tallet i de to nabolande Liberia og Guinea lyder på henholdsvis 8 og 42.

Selv om antallet af smittetilfælde i Sierra Leone er for nedadgående - og at landet i årets anden uge registrerede det laveste antal af nye ebola-tilfælde siden august måned - konkluderer WHO samtidig, at ti ud af fjorten regionale distrikter i Sierra Leone fortsat løbende melder om nye tilfælde.

Desuden er indsatsen for at begrænse smitte udfordret af både en geografisk ulige fordeling af behandlingsfaciliteter og det utvivlsomme mørketal, fastslår WHO.

Overlæge Kåre Mølbak, der er chef for epidemiologisk afdeling på Statens Serum Institut, vurderer, at ebola-udbruddet, der har hærget især Vestafrika siden foråret 2014, kan karakteriseres som en lang række større og mindre sygdomsudbrud, hvilket besværliggør smitte-inddæmningen.

»Der kan være ét lokalområde eller én landsby, hvor situationen er under kontrol, og så et område ganske tæt på, hvor der er aktiv smitte. Så længe, der ikke er en ensartet og høj standard for bekæmpelsen af epidemien, så er det en utryg situation, og det ser ud til, at det især er Sierra Leone, som stadig har lommer med aktiv smitte, mens situationen synes bedre i de andre lande,« siger overlægen.

Det igangværende ebola-udbrud overgår »massivt« tidligere udbrud af sygdommen, fastslår Kåre Mølbak. Og efter hans vurdering ligger det utvivlsomt mange måneder ud i fremtiden, at den smitsomme sygdom vil være nedkæmpet.

»Forhåbentlig bliver niveauet lavere og lavere, men ingen forestiller sig, at udbruddet er fuldstændig under kontrol, før vi kommer ud på den anden side af sommeren. Man bliver også nødt til at have en intensiv og finmasket overvågning i flere måneder efter, at det sidste tilfælde er fundet, fordi der er risiko for små lommer af aktiv smitte,« siger han.

Under opholdet i Sierra Leone skal Helle Thorning-Schmidt desuden besøge det danske fragtskib Ark Futura, der mandag lægger til i havnen i hovedstaden Freetown. Skibet har transporteret køretøjer, nødhjælp og andet materiel for FN til brug for hjælpearbejdet i de tre vestafrikanske lande, der udgør ebola-epidemiens epicenter.

»Danmark er et lille land. Men vi kan gøre en forskel. Ikke bare når det handler om militære opgaver, men også for at dæmme op for humanitære katastrofer,« fastslår Helle Thorning-Schmidt, der også skal mødes med Sierra Leones præsident, Ernest Bai Koroma.

Berlingske er med på turen til Sierra Leone og vil løbende dække statsministerens besøg hos det danske frontpersonale.