Thorning bekræfter dansk støtte til tyrkisk EU-medlemskab

Selv om den danske statsminister bakker op om at gøre Tyrkiet til en del af EU, har hun stadig betænkeligheder, blandt andet når det gælder ytringsfriheden i landet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har tirsdag på et møde med den tyrkiske præsident, Abdullah Gül, bekræftet, at Danmark støtter Tyrkiet, når det kommet til, om landet skal blive medlem af EU. En diskussion, der har kørt længe i flere EU-lande.

På et fælles pressemøde i Statsministeriet tirsdag eftermiddag gør Thorning det klart, at Danmark støtter Tyrkiet som EU-land.

»Jeg har igen bekræftet Danmarks støtte til perspektivet for et EU-medlemskab til Tyrkiet. Indlemmelsesdiskussioner udgør de bedste rammer for en dialog om en tyrkisk reform-dagsorden. Der er ingen tvivl om, at præsident Gül har spillet en meget vigtig rolle i den forbindelse,« siger Helle Thorning Schmidt.

Hun mener, at Tyrkiet har gjort store fremskridt under præsident Gül, men der er rum til forbedringer:

»Jeg har rost præsidenten for den fremgang, der er sket med hensyn til demokratiske reformer og forbedringer af nødvendige rettigheder, særligt når det gælder minoritetsrettigheder. Men jeg har også sagt, at nogle emner giver os grund til bekymring, særligt når det gælder retsstatsprincipper og ytringsfriheden,« siger Thorning.

Allerede forud for sin rejse til Danmark meldte den tyrkiske præsident ud, at Danmark bør markere sin støtte til Tyrkiets forhandlinger om optagelse i EU kraftigere.

»For at sige det ligeud beder jeg under dette besøg i Danmark om klar støtte til en succesrig gennemførelse af optagelsesforhandlingerne til EU for Tyrkiet,« sagde han i et interview med Politiken søndag og uddybede, at han ønskede yderligere støtte end det hidtidige.

»Danmark har støttet os. Det har de. Men jeg ønsker at høre deres stemme kraftigere«, sagde Abdullah Gül.

På pressemødet tirsdag bliver han spurgt om, hvorvidt han har fået den støtte. Til det svarer han:

»Som jeg har udtrykt det, er Danmark et af de lande, som har støttet Tyrkiets medlemskab gennem længere tid.«

Gül peger især på det danske EU-formandskab i 2002 som »et vendepunkt« for Tyrkiet.

»Den danske regering og dets folk og parlament har altid støttet Tyrkiet meget, og det er vi meget glade for,« siger Abdullah Gül.