Thorning begejstret for EUs nye banktilsyn

Lande uden for euroen har fået en god aftale med nattens aftale om et fælles banktilsyn. Beslutning om danske deltagelse tidligst i 2013.

ARKIVFOTO 2012 af Helle Thorning-Schmidt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: »En fornuftig balance mellem rettigheder og pligter«. Sådan præsenterer statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) aftalen, som blev landet i Bruxelles tidligt i morges, og som giver eurolandene grønt lys til at søsætte bankernes nye fælleseuropæiske "politistation" i 2013 så den kan komme i drift fra 2014.

Aftalen gælder for de største banker i Europa, og vil også omfatte Danske Bank, Nordea, Nykredit og Jyske Bank, hvis Danmark tilslutter sig den kommende bankunion.

»Vi har kæmpet for ikke-eurolandenes adgang igennem lang tid frem til i dag, og jeg må sige, at det er lykkedes,« siger Helle Thorning-Schmidt, der understreger, at Danmark først tager stilling til dansk deltagelse i tilsynet senere. 

Ifølge statsministeren, som i aften deltager i EU-topmødet i Bruxelles, skaber Europas kommende banktilsyn tillid til EUs banksektor og tryghed blandt forbrugerne, som nu ifølge statsministeren »får et mere effektivt banktilsyn«.

Ifølge statsministeren er det lykkedes ikke kun at sikre en afstemningsprocedure i det nye banktilsyns øverste organ, tilsynsrådet, som giver lige indflydelse for eurolande såvel for lande uden for. Det er også lykkedes at blødgøre konsekvenserne for ikke-eurolande, hvis de i tilfælde af, at Den Europæiske Centralbank overtrumfer beslutninger fra tilsynsrådet, ikke vil følge ECB-beslutningen.

»Det er en helt ny mekanisme, som er kommet ind i de seneste døgn,« sagde en glad statsminister. 

I stedet for at det obsternasige ikke-euroland automatisk bliver smidt ud af banktilsynet, som der oprindeligt var lagt op til, så er der nu vedtaget en høringsprocedure, hvor landet eksempelvis får mulighed for at dokumentere, at man forfølger samme mål, som beslutningen i ECB ønsker, men at man går andre veje. 

I sidste instans vil et ikke-euroland som Danmark dog stadig kunne blive tvunget ud af banktilsynet, hvis vi ikke følger en beslutning fra ECB's styrelsesråd.