Thorning afkræves svar: Får Løkke særbehandling i Statsministeriet?

Enhedslisten frygter, at Venstre-formanden påvirker Statsministeriet, når pressen søger aktindsigt i potentielt skadelige bilag fra hans tid. Derfor kræver partiet nu svar fra Thorning.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor gik der 18 minutter, fra en journalist i marts anmodede om aktindsigt i alle bilag om alkoholforbruget under Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens (V) tid som statsminister, til Løkkes advokat blev informeret om det fra Statsministeriet?

Det spørgsmål kræver Enhedslisten nu at få svar på fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Retsordfører Pernille Skipper (Ø) vil vide, om Løkke har fået særbehandling i forhold til andre tidligere ministre.

»Det vil være foruroligende, hvis Lars Løkke bliver advaret og har fået lejlighed til at påvirke Statsministeriets fortolkning og forvaltning af offentlighedsloven,« siger hun.

Reaktionen kommer efter, at avisen Information har fået aktindsigt i sagen, der viser, at Løkkes advokat modtog Statsministeriets svar og bilag to dage før, det blev sendt til pressen. Det resulterede i, at Løkke selv lagde bilagene frem på Facebook sammen med en tekst, der udlagde hans version af sagen, inden historien havde mulighed for at ryge i trykken.

En fremgangsmåde, som pressejurist Oluf Jørgensen over for Information betegner som langt fra neutral behandling, og som Enhedslisten også er bekymret over:

»Det ville jo være et problem, hvis Løkke - inden aktindsigten bliver sendt til journalisten - får mulighed for at påvirke Statsministeriets fortolkning af lovgivningen og dermed også, hvad journalisterne får indsigt i,« siger Pernille Skipper og tilføjer:

»Det ville jo være fuldstændig forkasteligt, hvis Løkke kunne bestemme, hvad kritiske journalister får adgang til at se, og hvad de ikke får adgang til at se.«

Enhedslisten kræver blandt andet Thornings svar på, hvilke aftaler der foreligger mellem Statsministeriet og Lars Løkke Rasmussen - samt svar på, hvorfor Løkkes advokat fik lejlighed til at kommentere Statsministeriets udkast til svar på aktindsigtsbegæringen.

Enhedslisten beder også om en oversigt over eventuelle andre sager, hvor Løkke og hans advokat er blevet orienteret om begæringer om aktindsigt.

Statsministeriet forklarer over for Information, at Løkkes advokat fik dokumenterne at se, fordi man ifølge offentlighedsloven først skal underrette offentlige ansatte, hvis der begæres aktindsigt i deres personalesager.

Løkke var ikke offentlig ansat som statsminister, men Statsministeriet finder, at det var god forvaltningsskik, at Venstre-formandens advokat fik mulighed for at komme med sine bemærkninger.