Thorning åben for udrejseforbud til Syrien

Statsminister Helle Thorning-Schmidt erklærer sig åben over for at se på Venstres forslag om, at ingen må rejse til Syrien eller Irak uden en forhåndstilladelse.

Statsministerens spørgetime i Folketinget. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstres forslag om, at ingen skal kunne rejse fra Danmark til Syrien eller Irak uden en tilladelse fra myndighederne, kan måske få opbakning fra regeringen.

I hvert fald erklærer statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sig i tirsdagens spørgetime i folketingssalen åben over for at se på oppositionspartiets forslag.

»Det er ikke tid til at lukke døre - vi skal holde dem åbne. Så vi er parate til at se på, om forslaget kan lade sig gøre, og om det kan gennemføres uden at begrænse mange menneskers frihed til at rejse derhen, hvor de ønsker,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Venstre har foreslået at indføre et udrejseforbud til Syrien og Irak, der vil medføre, at man skal have en forhåndstilladelse fra de danske myndigheder, inden man kan rejse til de to konfliktfyldte lande. Partiet har samtidig erklæret sig parat til at straffe dem, der tager af sted alligevel, med op mod seks års fængsel, og hvis de er udlændinge, skal de have frataget deres opholdstilladelse.

Statsministeren understreger under spørgetimen, at det skal undersøges, om man krænker frihedsrettighederne, hvis man gennemfører Venstres forslag. Der har blandt andet tidligere været tale om, at et udrejseforbud eksempelvis ikke skal afholde danskere fra at rejse til Syrien eller Irak for at lave nødhjælpsarbejde eller lignende.

Regeringen fremlagde i efteråret en handlingsplan for, hvordan indsatsen mod radikalisering og ekstremisme skal skærpes. Og her bebudede regeringen blandt andet, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) skal have mulighed for at tage passet fra såkaldte Syrien-krigere, hvis der er mistanke om, at de er på vej til Syrien for at kæmpe side om side med terrorgruppe som Islamisk Stat (IS).

Oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen (V) er enig med regeringen i, at det er fornuftigt at give myndighederne mulighed for at inddrage Syrien-krigeres pas.

»Men der er ikke sket noget endnu,« betoner han i folketingssalen.

Helle Thorning-Schmidt understreger, at det handler om lovgivningen.

»Lovgivningen er ikke på plads endnu, og derfor har vi ikke taget passet fra nogen endnu,« siger statsministeren.

Lars Løkke Rasmussen understreger samtidig med henvisning til sit partis forslag om at indføre udrejseforbud til Syrien og Irak, at vi er i en »ekstrem situation«, og derfor foreslår Venstre »ekstraordinære ting«.