Thorning: 20 smøger i pakken

Som en del af en ny rygelov vil statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sikre, at der mindst er 20 cigaretter i pakkerne.

Smøgtrængende danskere skal have tyve cigaretter i pakkerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis regeringen kan finde et politisk flertal til forslaget om en ny rygelov, så vil producenterne ikke længere kunne snige sig uden om at hæve prisen på deres cigaretter ved at fjerne cigaretter fra pakkerne.

Det fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på sit ugentlige pressemøde tirsdag.

- Tobaksafgifterne er blevet højere, og vi vil sørge for, at det får en effekt ved, at der købes færre cigaretter, siger Thorning-Schmidt (S) på pressemødet i Statsministeriet.

Ændre danskernes livsstil

Hun understregede, at hver fjerde dødsfald i Danmark skyldes rygning, og at regeringen er meget optaget af at ændre på det.

- Forebyggelse skal starte langt væk fra sygehusene, og hvis vi kan ændre danskernes livsstil, kan det også ændre samfundets økonomi med et mindre sundhedsbudget, siger Helle Thorning-Schmidt.

Statsministeren understreger, at der i den nye rygelov vil være fokus på at forhindre passiv rygning især på uddannelsesinstitutioner, så børn og unge slipper for at få røg i lungerne.

Slut med "falske" 20-paks

Lovforslaget skal altså sikre, at tobaksproducenterne ikke fremover bruger smuthuller til at undgå højere tobaksafgifter. Producenterne har netop kunne holde priserne nede ved at sælge pakkerne for det samme beløb, men med en enkelt eller to cigaretter mindre i.

Ifølge regeringens lovforslag vil stigningen i tobaksafgifterne sikre »den ønskede sundhedsmæssige effekt«, og det er håbet, at det vil få både rygere og potentielle rygere til at tænke to gange, før de lægger deres penge på disken.