Thor P: Krisen skyldes demokratiet

Tidligere finansminister Thor Pedersen (V) afviser at have et medansvar for den økonomiske krise. Han skyder skylden på de demokratiske spilleregler.

Foto: Lars Helsinghof Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketingets formand, Thor Pedersen (V), beskylder nu demokratiet for de økonomiske problemer, som Danmark er havnet i. Som finansminister i årene 2001-2007 ville han gerne have lavet flere reformer, men det var ikke demokratisk muligt, og hvert år sprængte kommunerne de aftalte budgetter, men Thor Pedersen kunne ikke med demokratiske midler forhindre kommunerne i overforbrug, lyder udlægningen.

»Demokratiet er vel den mindst ringe styreform. Hvis jeg havde bestemt det hele, og landet var en kommune, så ville der ikke være noget spørgsmål om, hvorvidt kommunerne overholdt aftalerne,« siger Thor Pedersen i et opsigtsvækkende interview, hvor han tager til genmæle over for de utallige angreb fra økonomer og meningsdannere, der beskylder VK-regeringen for at have ført en lemfældig økonomisk politik under højkonjunkturen.

Thulesen Dahl: "Noget skidt"

Men påstanden om, at regeringen ikke kunne gøre noget for at styre kommunernes økonomi er tvivlsom, for VKO har gennem alle årene siddet med et folketingsflertal, og Dansk Folkeparti ville hellere end gerne have gjort noget.

»Regeringen har haft en utrolig tålmodighed med kommunerne. De har brudt aftalerne år efter år, hvilket har fået de offentlige udgifter til at stige for meget. Og det er først nu, at regeringen er gået med til at lave sanktioner. Jeg ville gerne have lavet de sanktioner for otte år siden,« siger Kristian Thulesen Dahl, som mener, at Thor Pedersen blev bremset af bl.a. daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen.

»Det var vigtigt for VK-regeringen at vise, at den kerede sig om den offentlige sektor, og derfor ville Fogh ikke tage et slagsmål om måden, budgetterne blev styret på. Og derfor fik de lov til at vokse for meget. Det er noget skidt,« siger Thulesen Dahl, der påpeger, at det havde været lettere at stramme op over for kommunerne i opgangstiderne.

Thor Pedersen afviser også økonomernes beskyldninger om manglende reformer:

»Jeg lever i en anden verden end makroøkonomerne. Jeg lever i demokratiet. Det afgørende for, hvad politikerne kan lave, er i virkeligheden, hvad Folketinget er i stand til at vedtage. Alt andet hører hjemme i teoretikernes hjerne.«

Økonomer afviser

Den udlægning afviser økonomerne, som også påpeger regeringens ansvar for at vedtage lovgivning til at styre kommunerne.

»Det kan man ikke sige som finansminister. Regeringen har ansvaret for den samlede økonomiske udvikling, og hvis problemerne ligger i kommunerne, så skulle han noget tidligere have lavet nogle systemer, som sikrede bedre kontrol,« siger Torben M. Andersen, professor i økonomi, og tidligere overvismand.

Også den nuværende overvismand holder fast i, at der blev ført en lemfældig økonomisk politik:

»Vi havde oppumpede aktiepriser, huspriser og meget store udlån fra banksektoren. Der var ingen, som forsøgte at lægge en dæmper på udviklingen, og det er den primære undladelsessynd,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

En række medier, herunder Berlingske, har forsøgt at få interview med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen om VK-regeringens økonomisk politik. Men han har hidtil afvist at stille op. B