Thomas Larsen: Venstre vil have udlændinge tilbage i centrum

Venstre vil sætte udlændingepolitikken på dagsordenen igen. Partiet ønsker at splitte rød blok, hvor der er mere intern uenighed på området, vurderer Berlingskes politiske kommentator.

Inger Støjberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V), er i færd med at dirigere en politisk ouverture til den kommende valgkamp. Partiets helt store nummer bliver at bringe udlændingedebatten tilbage i centrum.

Det konstaterer Berlingske politiske kommentator, Thomas Larsen, efter Støjberg i mandagens avis har skrevet en kronik om, at der bør være forskelsbehandling af eksempelvis kristne vesterlændinge og ikke-vestlige muslimer, som vil til Danmark.

»Først og fremmest læser jeg det som et signal om, at udlændingepolitikken kommer i centrum igen. Inden for kort tid skal der være sommergruppemøder, og der er jeg helt sikker på, at vi kommer til at se Venstres top med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen følge op på de meldinger, som Inger Støjberg kommer med,« siger Thomas Larsen.

»Der er ingen tvivl om, at Venstre vil gøre udlændingepolitikken til et stort og centralt tema - ikke mindst i tiden op til næste valgkamp,« siger han.

Og det er der to helt klare årsager til, forklarer kommentatoren.

»De mener dels, at der er nogle reelle problemer, som man skal tage fat på og løse, og de mener, at den nuværende regering har slækket for meget på udlændingepolitikken,« siger han.

»Og dels er der ingen tvivl om, at de ser en taktisk gevinst i at gøre udlændingepolitikken til et af de store diskussionsemner, fordi de håber, det kan skabe stor politisk uenighed og drive en kile ind i rød blok, der har sværere ved at finde sammen om en linje i udlændingepolitikken end de borgerlige.«

I kronikken konstaterer Inger Støjberg blandt andet, at der er »alt for mange ikke-vestlige indvandrere i Danmark, som ikke hylder frihedsrettighederne og demokratiet. Sagt ligeud, så er det primært muslimske indvandrere, der ikke hylder demokratiet og friheden«.

Den forhenværende integrationsordfører har tidligere været ude med lignende budskaber, men ifølge Thomas Larsen skal denne kronik ses som et udtryk for at større strategi, der er blevet komponeret af Venstre-toppen.

»Det vil være en meget stor fejltagelse at se det her som en solomelding fra Inger Støjbergs side. Hun er en helt, helt central Venstre-spiller, der er helt tæt på Lars Løkke Rasmussen. Så det, hun er i gang med, er netop at varme op til Venstres sommergruppemøde, og vise, at partiet har tænkt sig at markere sig på udlændingepolitikken fremover. Det er jeg fuldstændig overbevist om,« fastslår kommentatoren.