Thomas Larsen: V-koryfæ er storfavorit som Lykketofts afløser

Det er kulminationen på en stærk parlamentarisk karriere, når Mogens Lykketoft efter alt at dømme kommer til at stå i spidsen for FNs generalforsamling.

ARKIVFOTO af Mogens Lykketoft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udnævnelsen til posten som formand for FNs generalforsamling er et »ridderslag« for Mogens Lykketoft.

Sådan lyder det fra Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, efter at det ifølge Berlingske er så godt som sikkert, at den 68-årige formand for Folketinget er på vej til at indtage det prestigefulde hverv.

»Det er en meget stor og sjælden ære for en dansk politiker at få lov til at løse opgaven med at planlægge og forestå FNs generalforsamling,« siger Thomas Larsen.

»Det er et internationalt ridderslag til Mogens Lykketoft. Der har været andre stærke kandidater på banen, så det kræver et kolossalt stærkt navn, som gør, at en lang række andre nationer stiller sig bag kandidaturet og bakker op,« siger Thomas Larsen, der peger på Lykketofts lange CV med erfaring som både finans- og udenrigsminister og senest posten som formand for Folketinget.

Mogens Lykketoft har bebudet, at han genopstiller ved det kommende folketingsvalg. Ifølge Thomas Larsen er det sandsynligt, at Lykketoft vinder opbakning til at fortsætte endnu en periode i Folketinget.

Men han skal ikke regne med at få sit job som Folketingets formand tilbage, lyder vurderingen:

»Det er tvivlsomt, at han vender tilbage som Folketingets formand. Man må bare konstatere, at hvis det går, som meningsmålingerne lægger op til, så kommer der en ny formand for Folketinget, fordi Helle Thorning Schmidts regering falder. Og så bliver det med garanti ikke Lykketoft, der indstilles som formand, men én fra de borgerliges rækker,« siger Thomas Larsen, der også har et bud på, hvem det kunne blive:

»Hvis blå blok vinder, og Lars Løkke Rasmussen (V) bliver statsminister, så vil det være meget naturligt at se efter en person i egne rækker, det er der en pæn, lang tradition for. Og her er storfavoritten Bertel Haarder (V), der er en politiker, der har en karriere, som nærmest er lige så enestående som Lykketofts. Han er topkvalificeret og bredt anerkendt,« siger Thomas Larsen, der dog også kan få øje på en anden mulig kandidat til posten:

»Løkke kan også vælge at se sig om efter andre muligheder, og han kan måske vinde point hos et støtteparti ved at gøre det. Derfor er Pia Kjærsgaard (DF) til en vis grad også inde i billedet som mulig formand. Men Bertel Haarder er helt klart storfavoritten,« siger Thomas Larsen.