Thomas Larsen: Udsigt til »rødglødende« dagpengedebat

Debatten om dagpenge er en møgsag for Socialdemokraterne, fordi den minder vælgerne om, at partiet skiftede kurs på et centralt område, siger Berlingskes politiske kommentator.

Helle Thorning-Schmidt. Arkivfoto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Det er en dårlig nyhed for statsministeren, at debatten om dagpenge nu er blusset op igen. Senest har hovedorganisationerne LO og FTF lanceret en ny, fælles dagpengekampagne, og det gør ondt på Socialdemokraterne og Helle Thorning-Schmidt, siger Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator.

»Hvis der er noget, som Thorning har gået og håbet på, så var det, at dagpengesagen ikke ville komme til at stå i centrum af nogen politisk debat så tæt på valget,« siger kommentatoren, der forudser en »rødglødende« debat om emnet.

Dagpengespørgsmålet har redet Socialdemokraterne som en mare, fordi partiet forud for seneste valg var arg modstander af den reform, de borgerlige og Radikale blev enige om. Men efter valgsejren indvilligede partiet i et acceptere reformen som led i regeringssamarbejdet.

På S-kongressen sidste efterår bebudede statsministeren, at kommissionen, der er nedsat til at kulegrave dagpengeområdet, kommer med sine anbefalinger umiddelbart efter det tidspunkt, hvor valget senest skal holdes.

»Debatten er med til at genoplive, hvordan Socialdemokraterne selv har skiftet position undervejs. Forud for valget i 2011 sagde Helle Thorning, at hun ville bekæmpe dagpengereformen, og hun brugte også meget skarpe ord. Hun talte på et tidspunkt om, at den reform var en kniv i ryggen på de almindelige lønmodtagere,« siger Thomas Larsen og uddyber:

»Siden 2011 har hun stået i spidsen for en regering, der rent faktisk selv har accepteret og stemt for dagpengereformen. Det ønsker hun selvfølgelig ikke at få vælgerne mindet om så tæt på et valg.«

Selv om rød blok er gået frem i meningsmålingerne de seneste uger, og kommentatorer forventer, at Thorning kan udskrive valg hvornår som helst, vurderer Thomas Larsen, at Enhedslisten og SF ikke vil dæmpe dagpengeretorikken. Tværtimod.

»Spørgsmålet er virkelig hjerteblod for dem, så derfor vil de ikke holde sig tilbage i de her diskussioner. De vil tværtimod sætte kraftigt projektørlys på spørgsmålet,« siger Thomas Larsen.

SF holder landsmøde i weekenden, og der kommer emnet til at spille en central rolle.

»Der vil helt sikkert komme fremstød fra Pia Olsen Dyhr, hvor hun vil kræve, at regeringen tager sig sammen og kommer med konkrete udspil, som kan løse problemerne for de mange, der er røget ud af dagpengesystemet.«

En medvirkende årsag til, at Enhedslisten og SF ikke vil frede Socialdemokraterne, er ifølge Thomas Larsen, at netop Socialdemokraterne er gået markant frem i målingerne på det seneste - blandt andet på bekostning af netop Enhedslisten og SF.

»Det vil de selvfølgelig ikke sidde og se passivt på,« siger han.