Thomas Larsen: Thulesen tæt på at blokere skattereform

DF-leder Kristian Thulesen Dahl er tæt på at kortslutte regeringens plan om at ville give danskerne skattelettelser i forbindelse med efterårets storpolitiske forhandlinger om bl.a. finansloven - og skat.

Foto: Asger Ladefoged

Med udsigt til milliardudgifter til de mange tusinde flygtninge, der er kommet til Danmark, er DF-leder Kristian Thulesen Dahl tæt på helt at trække stikket til efterårets forhandlinger om at lette skatten på arbejde.

Sådan lyder vurderingen fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, på baggrund af DF-formandens udmeldinger til DR onsdag aften.

»Det har længe stået klart, at Dansk Folkeparti har været meget skeptiske overfor at skulle indlede forhandlinger om skattelettelser på et tidspunkt, hvor økonomien er presset, og hvor partiet langt hellere vil bruge et råderum i økonomien til at sikre kernevelfærden. Men nu går Kristian Thulesen Dahl tydeligvis et skridt videre og er tæt på at aflyse skatteforhandlingerne, inden de overhovedet er i gang,« lyder det fra Thomas Larsen.

Over for DR fastslår Thulesen Dahl, at DF ikke vil gå med til skattelettelser hverken til efteråret eller i resten af valgperioden, der kan løbe frem til 2019.

»På det grundlag, vi kender nu, så er der ikke basis for at lave en skatteaftale, der sænker skatterne. Der er simpelthen ikke penge til det. Pengene bliver brugt på flygtninge og migranter. Og i det omfang, at der bliver penge til overs, skal de bruges på at styrke velfærden, altså vores sundhedssektor og ældrepleje.« siger DF-formanden og opfordrer Løkke til offentligt at erkende, at der ikke er råd til skattelettelser.

»Løkke kan kalde det, hvad han vil: Udsættelse eller aflysning. Men med de nye tal, vi har fået fra regeringen, for, hvad flygtninge og migranter koster med den politik, der bliver ført - vi taler tocifrede milliardbeløb hvert eneste år – så er der bare ikke penge til skattelettelser,« siger Thulesen Dahl til DR.

Berlingskes Thomas Larsen mener, at skatteforhandlingerne hænger i en tynd tråd, eftersom det vil være svært at forestille sig en skattereform uden DFs medvirken.

»Der er tale om en hård melding fra DF-ledelsen, men den er ikke overraskende set i lyset af, at Finansministeriet netop har fremlagt overslag over, hvor dyrt det bliver at håndtere indtoget af flygtninge til Danmark. Kristian Thulesen Dahl vil ganske enkelt sidde i en situation, hvor han skal lægge stemmer til skattelettelser, samtidig med at store vælgergrupper vil være utilfredse med, at kernevelfærden ikke er i orden - hvad enten vi taler om skoler eller ældrepleje,« siger Thomas Larsen.

Han vurderer, at det bliver svært for Kristian Thulesen Dahl at ændre på sin position - selv om DF-formanden er omhyggelig med ikke at udtale sig ultimativt.

»Jeg kan kun få øje på en afgørende joker - nemlig hvis der indtræffer en markant nedgang i antallet af flygtninge, som kommer til Danmark. Dette vil kunne lette presset på økonomien. Den anden mulighed er, at regeringen langt mere målrettet begynder at arbejde for at hjemsende flygtninge, når der bliver så ordnede forhold i deres hjemlande, at de kan komme hjem. Den strategi har den svenske regering meldt ud, og jeg forudser, at dette tema også kommer til at fylde meget i den hjemlige politiske debat,« lyder det fra Thomas Larsen.