Thomas Larsen: Thornings EU-kampagne er på vej i grøften

I stedet for en EU-kampagne, som skulle genrejse Thorning, er hun ved at blive udstyret med endnu en tabersag og vil blive beskudt fra alle sider frem til den 25. maj.

Foto: Claus Bech

Det er nemt at forstå, at statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) støtter forfalder til ønsketænkning og dagdrømmeri. Striben af elendige sager og kronisk miserable meningsmålinger gør det fristende at tænke: I morgen bliver alting bedre!

Sådan var tankegangen også forud for planlægningen af forårets to store EU-slag, som kulminerer med valget til Europa-Parlamentet og afstemningen om den europæiske patentdomstol søndag den 25. maj.

Håbet i S-toppen var, at Thorning skulle stå i spidsen for en slagkraftig kampagne, som dels skulle udstille DF som et erhvervsfjendtligt parti, fordi partiet ikke vil støtte patentdomstolen – og dels skulle resultere i et godt parlamentsvalg. I stedet må Thorning se i øjnene, at hun er blevet omdrejningspunktet for en giftig debat, der handler om social dumping og velfærdsturisme, ligesom hun må erkende, at hun mangler alliancepartnere til højre og venstre i Folketinget.

En stor del af ansvaret for miseren ligger hos statsministeren.

I forhold til Dansk Folkeparti tyder alt på, at patentdomstolen slet ikke kommer til at fylde ret meget i kampagnen frem til 25. maj. For det første er spørgsmålet teknisk og ufolkeligt. For det andet fylder social dumping og velfærdsturisme alle medier.

Langt ind i erhvervslivet og blå blok er der af samme grund irritation over, at Thorning ikke oprindeligt gjorde mere for at undgå, at Danmarks tilslutning til domstolen overhovedet kom til afstemning.

Statsministerens problem med DF forstærkes af, at hun ikke har fået skabt en alliance med de pro-europæiske partier. I månedsvis har der været forhandlet om at sikre en bred aftale om Danmarks Europa-politik. Men uden resultat. Det er ikke kun regeringens skyld, for i blå blok har man ikke haft travlt med at understøtte en presset regering og en upopulær regeringschef.

Konsekvensen er imidlertid værst for Thorning. Internt i S, i SF og Enhedslisten samt i blå blok lyder det samstemmende, at Thorning i tæt samspil med Margrethe Vestager (R) og Morten Østergaard (R) har bundet sig op på en EU-linje, der isolerer regeringen. Forleden gik Morten Østergaard ud i Berlingske med budskabet om, at Danmark naturligvis må følge spillereglerne i EU, når det gælder EU-borgeres ret til at få del i den danske børnecheck. Ministeren fastslog ved samme lejlighed, at konsekvenserne af velfærdsturismen er stærkt overdrevne.

Samme besked kom fra Thorning under tirsdagens spørgetime, hvor hun udfordrede Kristian Thulesen Dahl med beskeden om, at DF-lederen kunne udtage en stævning, hvis han mente, at regeringens praksis var forkert. Det virkede måske handlekraftigt, men sagen er, at regeringschefen står alene og har fået fjender i alle lejre. Enhedslisten er rasende over regeringens linje. SF appellerer indtrængende til, at regeringen tager kontakt med andre EU-lande, som har problemer med velfærdsturisme, og samme budskab lyder fra blå blok. Her har bl.a. Lars Løkke Rasmussen (V) igen og igen opfordret regeringen til at finde løsninger i samspil med partierne i Folketinget og i alliance med andre EU-lande.

Her og nu har SR-regeringen ikke flertal bag det lovforslag, som skal bringe reglerne om udbetaling af børnecheck i overensstemmelse med EUs linje. Oven i det må Thorning konstatere, at partifællerne er ved at have fået nok. Partiets spidskandidat til Europa-Parlamentet, Jeppe Kofod, er åbenlyst bekymret, og nu taler såvel gruppemedlemmer som faglige ledere i fuld offentlighed imod, at østarbejdere skal kunne få del i børnechecken fra deres første arbejdsdag i Danmark. »At man kan komme over grænsen og hæve børnepenge fra dag ét er naturligvis ikke rimeligt,« lyder det fra 3F-formand Per Christensen.

I stedet for en EU-kampagne, som skulle genrejse Thorning, er hun ved at blive udstyret med endnu en tabersag og vil blive beskudt fra alle sider frem til den 25. maj.