Thomas Larsen: Thorning skal levere »et comeback uden sidestykke«

Der skal et mindre mirakel til, hvis regeringen skal genvinde magten ved næste valg. Det vurderer Berlingskes politiske kommentator efter mareridtsmåling for Socialdemokraterne.

Helle Thorning-Schmidt og her Henrik Sass Larsen får travlt med at bringe Socialdemokraterne op af vælgerstigen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne befinder sig midt i en historisk krise, og det er helt uhørt, at opbakningen til partiet er blevet så lav.

Det siger Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, efter en Rambøll-måling for Jyllands-Posten lørdag viser, at regeringspartiet kun har støtte fra 15,6 procent af vælgerkorpset - den laveste tilslutning i 115 år.

»Nok er Socialdemokraterne i stand til at vinde parlamentariske og økonomiske sejre i form af reformer, men man sætter sine vælgere af i et historisk omfang. Socialdemokraternes vælgere kan ikke længere spejle sig i partiets politik eller genkende den,« siger Thomas Larsen til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge Rambøll har Socialdemokraterne mistet seks procentpoint siden marts, hvilket svarer til et tab på 10 mandater.

Samtidig vurderer vælgerne statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) troværdighed til 4,2 på en skala fra nul til ti. I en tilsvarende måling fra december 2010 fik Thorning karakteren 6,0.

»Den helt store fare for Socialdemokraternes ledelse med Helle Thorning-Schmidt i spidsen er, at det ikke en gang er sikkert, at krisen er forbi for partiet. Kendsgerningen er jo, at der er en lærerkonflikt, som skaber enorme frustrationer i vælgerkorpset og særligt blandt socialdemokratiske vælgere. Mange mener, at regeringen på al for brutal vis har samarbejdet med KL for at knække ryggen på Danmarks Lærerforening,« siger Thomas Larsen.

Er løbet ved at være kørt for Socialdemokraterne i forhold til at genvinde regeringsmagten?

»Socialdemokraterne skal håbe, at konjunkturerne snart vender meget kraftigt, så Helle Thorning-Schmidt kan sige, at der er truffet hårde og upopulære beslutninger, men at de har virket. Hvis hun skal have en chance for at genvinde regeringsmagten ved næste valg, så skal hun ud at præstere et historisk comeback uden sidestykke i dansk politik,« lyder vurderingen fra Thomas Larsen.

Samlet giver Rambølls måling rød blok 42,2 procent af stemmerne, mens blå blok står til 57,8 procent.