Thomas Larsen: Thorning har brug for mere hjælp

Statsministeren har brug for en ekstra rådgiver af to årsager, vurderer politisk kommentator Thomas Larsen. Dels for at rette op på en kaotisk start i embedet, dels fordi arbejdspresset i Statsministeriet er meget højt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som den første danske statsminister har Helle Thorning-Schmidt (S) valgt at ansætte hele to spindoktorer. I forvejen har hun sin mangeårige toprådgiver Noa Redington ved sin side, og søndag kom det så frem, at statsministeren også har hyret den 32-årige Thomas Juul-Dam som særlig rådgiver. Han kommer fra et job som rådgiver for europaminister Nicolai Wammen (S).

Og det er yderst nødvendigt for toppolitikere at være godt dækket ind med dygtige rådgivere i dag, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, over for Berlingske Nyhedsbureau:

- Udover at Thorning helt åbenlyst har fået en hård start og derfor har brug for hjælp til at få rettet op på tingene, så er det også udtryk for, at arbejdspresset i dag er så voldsomt, at det ganske enkelt er nødvendigt med to rådgivere. Noa Redington har ikke kunnet løfte opgaven alene. Nu får han ifølge mine kilder mulighed for at koncentrere sig om de langsigtede mål, uden at han bliver kørt ud på et sidespor, mens Thomas Juul-Dam kommer til at stå i front i forhold til pressen her og nu, siger Thomas Larsen.

Noa Redington er en mand, der deler vandene. Mens Thorning står last og brast med sin spindoktor, har en række socialdemokratiske lokalformænd og folketingspolitikere tidligere langet ud efter den højt placerede spindoktor for at mangle forståelse indsigt i den socialdemokratiske sjæl. Han forstår ganske enkelt ikke de socialdemokratiske værdier og vælgere, lyder kritikken.

Men nu kan Thomas Juul-Dam dæmpe de kritiske røster, forklarer Thomas Larsen.

- Noa Redington har ikke den nødvendige berøring med baglandet, mens Thomas Juul-Dam har trods sin unge alder arbejdet for partiet i en årrække. Han tilhører den absolutte inderkreds omkring Nicolai Wammen, han kender Socialdemokratiet indefra og har føling med forholdene i alle dele af landet. Det har Thorning brug for, siger Thomas Larsen.

Han understreger, at Thomas Juul-Dam ikke er nogen messias, der med ét kan vende op og ned på Socialdemokraternes dårlige meningsmålinger. Det er i høj grad op til Helle Thorning-Schmidt selv, men Thomas Juul-Dam kan give hende de nødvendige skub, så hun bliver bedre til at sætte sin egen dagsorden.

- Hun må indse, at hvis hun ikke selv i højere grad formår at sætte scenen og trænge ind med sine dagsordener i fremtiden, vil end ikke de dygtigste rådgivere kunne ændre på situationen, lyder analysen fra Berlingskes politiske kommentator.

Thomas Juul-Dam er uddannet cand.scient.pol. og har erfaring fra kommunikationsbranchen. Han var i 2009 rådgiver for Nicolai Wammen, da han vandt kommunalvalget i Aarhus. Efterfølgende fulgte Juul-Dam med Wammen til Europaministeriet.