Thomas Larsen: Thorning bøjer sig for Løkke

Der kom afgørende indrømmelser fra statsministeren over for oppositionen ved onsdagens afslutningsdebat i Folketinget, der blev ved til ud på natten.

Afslutningsdebat i Folketinget. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (tv) og indenrigs- og økonominister Margrethe Vestager i Folketingssalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det var nogle trætte politikere, der omkring klokken halv to natten til torsdag kunne gå hjem fra den traditionsrige afslutningsdebat i Folketinget. Og der var da også en til tider meget hård tone mellem regering og opposition i debatten. Det siger Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

- Forud for afslutningsdebatten var fronterne ridset meget skarpt op i dansk politik, og når man lyttede til tonen undervejs, så var det også tydeligt, at stemningen mellem regeringslejren og den borgerlige opposition er ekstremt dårlig, siger han.

Og med udsigten til arbejdet med at få en skattereform i hus, måtte statsministeren lytte til oppositionens krav.

- Ikke desto mindre så er statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kommet med en fuldstændigt afgørende indrømmelse, for det, hun lægger op til, er, at der bliver sat flere milliarder af til skattelettelser, og derudover gør hun det også klart, at de partier, som medvirker til at skabe en stor løsning, selvfølgelig også får en råderet over provenuet og kommer til at bestemme, hvordan pengene skal fordeles, siger Thomas Larsen.

Afgørende indrømmelser

Ifølge Berlingskes politiske kommentator er Thorning dermed kommet med indrømmelser og åbninger over for Venstre, som er helt afgørende for, at parterne overhovedet kan sætte sig ned og komme i gang med realitetsforhandlinger.

- Når man ser på den barske matematik i Folketinget i dag, set med regeringens øjne, så er det jo også meget enkelt, at hvis regeringen ikke får de borgerlige partier i spil, så bliver der ikke nogen skattereform. Så falder regeringens prestigereform til jorden med et brag, siger Thomas Larsen.

Han mener, det er helt åbenlyst, at regeringen har opgivet at få gennemført en skattereform med støttepartiet, Enhedslisten, og derfor må vende blikket mod oppositionen.

- At det er udelukket at lave et forlig med Enhedslisten, i hvert fald i den form, som skattereformen lægger op til nu, kunne man også se på den retorik, som Enhedslistens toppolitikere brugte i går i Folketingssalen, siger Thomas Larsen.

Lang vej til enighed

Berlingskes politiske kommentator mener dog, at der fortsat er meget lang vej til, at man kan nå til bred politisk enighed om en skattereform.

- Der er stadigvæk nogle utroligt væsentlige dele af finansieringen, som er uhyre kontroversielt set med borgerlige øjne. Der gik flere af de borgerlige partier og ikke mindst Pia Kjærsgaard så meget til stålet i går, at de allerede begyndte at tale om, at regeringen var på vej til at lave et forligsbrud i forhold til at gå ind og ændre på folkepensionen blandt andet, siger Thomas Larsen.

Og hvor tidligere afslutningsdebatter har haft et mere rituelt, tilbageskuende præg, har onsdagens afslutningsdebat større praktisk betydning, lyder det fra Thomas Larsen.

- Det, der gjorde seancen ekstraordinær i går, det var, at det ikke var en afslutning, men rent faktisk en start på nogle utroligt vigtigt politiske forhandlinger, og derfor fik de også reel betydning, fordi der for eksempel kom indrømmelser fra regeringen og den borgerlige oppositions krav blev trukket meget skarpt op.