Thomas Larsen: Svinestreg fra spindoktor

Ekstra Bladet har kastet en bombe ind i skandalen om Helle Thorning-Schmidts gamle skattesag, der kan blive en enorm belastning for Venstre.

Hvor meget Troels Lund Poulsen, tidligere skatteminister for Venstre, vidste om sin spindoktors ageren i Helle Thorning-Schmidts skattesag er stadig uklart, men sikkert er det, at sagen skader Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved at fortælle at Troels Lund Poulsens spindoktor var parat til ulovligt at lække skattesagen til medierne, er sagen blevet en enorm belastning for Venstre, siger Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen.

- Når Ekstra Bladet fortæller, at Troels Lund Poulsens tidligere spindoktor Peter Arnfeldt var parat til – ulovligt – at lække dele af Thorning-Schmidts skattesag til avisen, så er det ikke kun spindoktoren, som kan mærke løkken stramme om halsen, siger Thomas Larsen.

Ifølge Thomas Larsen er historien i Ekstra Bladet også dybt belastende for tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

- Efter min vurdering er det meget svært at forestille sig, at Troels Lund Poulsen har været fuldstændig uvidende om forsøget på at lække historien til medierne, siger Thomas Larsen.

En svinestreg

Berlingskes kommentator kalder spindoktorens aktion for en svinestreg. For det er uhørt, at en rådgiver vil være parat til at udlevere private og personfølsomme oplysninger fra statsadministrationen og dermed bryde loven. Thomas Larsen kalder spindoktorens aktion for et eklatant udtryk for magtmisbrug – hvis alle oplysningerne i Ekstra Bladets historie bekræftes.

Ifølge Thomas Larsen er historien samtidig dybt belastende for Troels Lund Poulsen.

- Det kan selvfølgelig ikke totalt afvises, at Peter Arnfeldt har handlet på egen hånd. Flere spindoktorerer har haft den praksis, at de ikke fortæller deres politiske chef om alle deres tricks og kneb. På den måde kan de beskytte deres overordnede, når de laver beskidt arbejde. Men når der – ifølge Ekstra Bladet – har været tale om en ret lang forhandlingsrunde, hvor Peter Arnfeldt har forsøgt at lække skattesagen til en af avisens journalister, så er det svært at tro, at Troels Lund Poulsen er hvid som sne, siger Thomas Larsen.

- Tværtimod er de nye oplysninger med til at tegne et deprimerende billede af, at toppen i Skatteministeriet var villige til at bryde alle regler i et forsøg på at underminere Helle Thorning-Schmidts position som leder af Socialdemokratiet og statsministerkandidat.

Alvorlig for Løkke

Thomas Larsen kalder sagen dybt alvorlig for ikke blot Troels Lund Poulsen, men også for Lars Løkke Rasmussen og Venstre, som risikerer et tilbageslag midt i den stormende fremgang i meningsmålingerne.

- Denne sag har potentiale til at ændre dansk politik og sende Venstre på tilbagetog, siger Thomas Larsen.

Berlingskes kommentator mener, at sagen rummer den dybt ironiske pointe, at skattesystemet rent faktisk leverede varen.

- Selv om flere af eksperterne i Skat undervejs følte, at de var udsat for pression fra ministerens, spindoktorens og departementschefens side, klarede Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnock som bekendt frisag. Set i det lys fremstår forsøgene på at sabotere Thorning som et af de største selvmål i den politiske historie, og nu har efterspillet potentiale til at true Lars Løkke Rasmussens drøm om at vende tilbage til Statsministeriet. Meget tyder på, at Peter Arnfeldt og Troels Lund Poulsen kan ende med at blive et meget dyrt bekendtskab for Venstre