Thomas Larsen: Spin-sager belaster Venstre

Oven på skandalen om Troels Lunds spindoktor står Venstre nu med to nye, dårlige nyheder.

Formand for Venstre, Lars Løkke Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oven på skandalen om Troels Lunds spindoktor står Venstre nu med to nye, dårlige nyheder: Vælgerne straffer partiet for spinskandale nummer ét, og i aftes blev der lukket op for spinskandale nummer to; sagen om Jacob Winther.

Men der er også en god nyhed for Lars Løkke og Co., vurderer Berlingskes politiskes kommentator, Thomas Larsen: Socialdemokratiet befinder sig fortsat i en dyb krise.

- Alle har ventet, at Venstre ville blive straffet i målingerne i kølvandet på skandalen om lækagen af Helle Thorning-Schmidts skattesag. Nu sker det, og et godt gæt er, at Venstre også vil blive sat tilbage i kommende målinger også, siger Thomas Larsen.

Vurderingen kommer efter, at en ny meningsmåling fra Voxmeter viser, at Venstre er gået tilbage fra 34,6 procent til på 31,7 procent.

- Dermed er Venstres konstante fremgang afløst af et tilbageslag, og det er højst tænkeligt, at vi kommer til at se samme mønster i kommende målinger. Ofte går der lidt tid, før et opbrud blandt vælgerne slår igennem i målingerne, siger Thomas Larsen.

Spin skader


Den nye meningsmåling er foretaget inden Ekstra Bladets offentliggørelse af en lydfil, der angiveligt viser, at det var tidligere forsvarsminister Søren Gades spindoktor Jacob Winther, der afslørede at jægerkorpset skulle på mission i Irak. Derfor er det en anden spinskandale, der koster Venstre stemmer i målingen, vurderer den politiske kommentator.

Han er ikke i tvivl om, at tilbagegangen skyldes balladen om den tidligere spindoktor Peter Arnfeldt, som er under anklage for at have forsøgt at lække oplysninger fra Thornings skattesag. I den sag er tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen gået på orlov efter en mistanke om, at han har begået magtmisbrug og forsøgt at påvirke SKATs behandling af skattesagen. Og Lars Løkke Rasmussen gjorde en meget dårlig figur på et uhyggeligt dårligt organiseret pressemøde i sidste uge.

- På den baggrund er det ikke overraskende, at Venstres himmelflugt stopper, siger Thomas Larsen. Han hæfter sig imidlertid ved, at Løkke ikke behøver at gå i panik.

- Hvis Venstre kan isolere skattesagen til at handle om ganske få personer – med en tidligere spindoktor i centrum – vil skadesvirkningerne kunne begrænses. Målingen illustrerer, at Venstre på trods af tilbagegangen fortsat ligger på et meget højt niveau og er landets suverænt største parti. Derudover står det klart, at blå blok som helhed fortsat har en solid føring, og endelig viser tallene, at Thorning har fået en katastrofal start som regeringschef. Når Socialdemokratiet ikke engang kan mønstre 20 procents opbakning, er der dømt krise, siger Thomas Larsen.

S og SF til angreb

Berlingskes kommentator understreger dog, at Venstre og blå blok kun kan bevare styrkepositionen, hvis skandalen om Thornings skattesag ikke vokser yderligere. Og de nye anklager mod en anden af partiets tidligere spindoktorer - Jacob Winter – som ifølge Ekstra Bladet er manden, der lækkede følsomme oplysninger om udsendelsen af danske jægersoldater til en aktion i Afghanistan – kan belaste partiet.

- Det er ikke tilfældigt, at SF nu går benhårdt til Venstre og anklager partiet for at have en rådden kultur. S og SF vil optrappe disse anklager i et forsøg på at overbevise vælgerne om, at Venstre ikke følger de normale politiske spilleregler. Problemet for S og SF er imidlertid, at de er så svækkede og så meget i defensiven, at de har svært ved at trænge igennem til vælgerne, siger Thomas Larsen.