Thomas Larsen: Skattesag som en knaldroman

Det tør antydes, at den længe ventede afdækning af Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnocks skattesag får en opsigtsvækkende forpremiere.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få dage før de første afhøringer går i gang i undersøgelseskommissionen, har nationens førstepar valgt at fremlægge skattemyndighedernes fulde afgørelse i den gamle og meget omtalte skattesag mod parret. Det vil sige alle de ni siders tekst, som Helle Thorning-Schmidt oprindeligt lovede, at offentligheden ville få indblik i, men som hun siden valgte at holde for sig selv, da Skat havde frikendt statsministerparret for at have handlet forkert.

Netop Thornings kursskifte med først at love offentligheden fuld indsigt i hele sagens afgørelse og siden trække løftet tilbage, har efterfølgende fået mange i såvel medierne som i den politiske verden til at spekulere over, at der måske kunne være kritisable elementer i de ni siders tekst, som regeringschefen ikke ønskede at få frem for offentligheden.

Presset har været stort på statsministeren for at lægge alt hele frem, men hidtil har Helle Thorning-Schmidt stået fast og nægtet at fremlægge den fulde afgørelse med henvisning til, at de ni sider omhandlede private forhold, som hun havde ret til at holde for sig selv og sin familie.

I lørdagens udgave af Politiken lægger Thorning imidlertid den fulde afgørelse frem. Til avisen fortæller hun for første gang sin version af skattesagen, og den version kommer næppe kun til at vække interesse inden for landets grænser, men vil formentlig hurtigt nå et pænt stykke uden for grænserne, herunder til Stephen Kinnocks hjemland, Storbritannien. 

Revisor giver indtryk af at Kinnock er homoseksuel

I Thornings egen fortælling kommer der nye elementer frem, som går endog meget tæt på statsministerens private sfære, ligesom der i det hele taget blotlægges et sagsforløb, som en forfatter af knaldromaner næppe kunne have udtænkt bedre. Et af disse elementer handler om, at statsministerparrets egen revisor på et tidspunkt får givet skattemyndighederne det indtryk, at Stephen Kinnock er homoseksuel. Det sker, da myndighederne forsøger at få klarlagt hvor meget - eller lidt - Stephen Kinnock opholder sig i Danmark.

Netop spørgsmålet om Stephen Kinnocks tilknytning til Danmark er afgørende i myndighedernes udredning af, hvor han skal betale skat – her i Danmark eller i udlandet, hvor han arbejder. Undervejs i denne afdækning forsøger revisoren at forklare skattemyndighederne, at ægteparret Thorning-Kinnock ikke lever helt almindeligt – hvilket danskerne også har fået et indtryk af i de år, hvor Helle Thorning-Schmidt for alvor har gjort politisk karriere og til sidst er nået helt op på rigets øverste tinde som statsminister.

I alle årene har Stephen Kinnock arbejdet i udlandet, bl.a. i Moskva og Geneve, mens Thorning har arbejdet som toppolitiker herhjemme og passet parrets to børn. Ifølge Thornings beretning er der tale om en misforståelse mellem revisoren og myndighederne – for Kinnock er ikke homoseksuel – og det gør revisoren også efterfølgende skattemyndighederne opmærksom på. Men da er indtrykket af, at Kinnock skulle være homoseksuel allerede blevet noteret i sagsmappen, og det betyder, at denne oplysning med stor sikkerhed snart vil komme frem, når undersøgelseskommissionen går i gang med afdække sagen.

For selv at få kontrol over offentliggørelsen af disse personlige oplysninger har Thorning og hendes rådgivere i Statsministeriet besluttet, at det er bedst selv at fortælle offentligheden om sagen – i stedet for at vente på, at temaet om Kinnocks seksualitet pludselig skulle detonere som en bombe midt i undersøgelseskommissionens arbejde.

For Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnock har denne beslutning selvsagt ikke været let at træffe, ligesom hele forløbet har været belastende, ikke mindst fordi myndighedernes notering af Kinnocks seksuelle retning undervejs er nåede ud til enkelte medier, som gik i gang med at grave i historien og konfronterede Thorning med spørgsmålet.

Hvordan medierne har kunnet få nys om disse oplysninger om Stephen Kinnock, vil kommissionen forsøge at afdække, ligesom kommissionen skal arbejde på at afdække, hvordan en stribe andre personlige oplysninger fra Thornings skattesag kunne nå uden for Skats mure.

Thorning har omsider givet sin version af sagen. Nu kommer den lange ventetid – med mange afhøringer af både journalister, redaktører, skattefolk og embedsmænd – indtil vi en dag kender kommissionens version af skattesagen og lækagerne af sagen.