Thomas Larsen: Skattesag grim for Helle Thorning

For Helle Thorning-Schmidt må det være rædselsfuldt at blive hovedperson i en ny skattesag. Men det kommer næppe til at afgøre valgkampen, vurderer Berlingskes politiske kommentator.

B.T. har fået adgang til fortrolige dokumenter, der viser, at Helle Thorning-Schmidt uberettiget har udnyttet sin britiske ægtefælle Stephen Kinnocks danske skattefradrag fra 1999 til 2008 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagens udgave af B.T. minder om et deja-vu fra sidste år. Helle Thorning og hendes mand er igen havnet på forsiden, hvor parret anklages for snyd med skatten.

For Helle Thorning-Schmidt er det rædselsfuldt at blive hovedperson i en ny skattesag, men det er usikkert, om den for alvor vil skade S-formanden. Mange vælgere vil opfatte sagen som et forsøg på at begå karaktermord på S-formanden, vurderer Thomas Larsen.

- Helle Thorning-Schmidts skattesag kommer ikke til at afgøre valgkampen. Jeg tror, at Thorning kan håbe på, at alle de vælgere, som ønsker en ny regering, ikke for alvor lader sig påvirke af sagen. Mange af disse vælgere vil formentlig opfatte sagen som et forsøg på at sværte Thorning. Kort sagt, disse vælgere vil alene vurdere sagen som BT’s forsøg på at lave et karaktermord, siger Thomas Larsen.

- Det er tydeligt, at forsvaret fra Thorning og hendes allierede netop er at så maksimal tvivl om avisens troværdighed. På den måde håber de på at kunne dreje fokus væk fra sagens indhold, siger Thomas Larsen.

Sagen er opstået efter, at BT i dag har afsløret, at Thorning uberettiget har udnyttet sin mands, Stephen Kinnocks, danske personfradrag i perioden 1999-2008, og dermed har betalt for lidt i skat af sin indtægt fra EU-parlamentet og Folketinget.

Til skade for Thorning

Selv om sagen næppe kommer til at flytte vælgere i stort omfang, er den skadelig for Thorning. Ifølge Thomas Larsen fjerner sagen S-ledelsens fokus fra de aktuelle politiske temaer i valgkampen. Derudover genopvækker sagen vælgernes erindring om, at S-formanden lever sammen med Stephen Kinnock, der ikke betaler skat i Danmark.

- Selv om Helle Thorning-Schmidt og hendes mand Stephen Kinnock følger lovgivningen på dette punkt, er det alt andet lige mere besværligt for S-formanden at argumentere for, at de bredeste skuldre skal bære den tungeste byrde og betale ”millionærskat”, når vælgerne sidder og tænker på, at hendes mand slipper for at betale skat i Danmark og kan nøjes med at betale lav skat i Schweiz, siger Thomas Larsen.

Ifølge Berlingskes kommentator bliver det afgørende for Thorning, at sagen hurtigt forsvinder.

- Det afgørende for skadevirkningerne bliver, om sagen bliver hængende i mediebilledet – eller om sagen er væk allerede i morgen, siger Thomas Larsen, som har svært ved at forstå, at S-formanden generelt set ikke har været mere omhyggelig og agtpågivende med sine skatteforhold.

- Når man som Thorning og S-ledelsen argumenterer for det nødvendige i, at danskerne skal betale mere skat - og at det er nødvendigt at indføre millionærskat - er det selvfølgelig vigtigt, at partiets formand har pinligt orden i sine skattesager.

INFOshop: Danskerne: Politikere skal holde sig fra dørmåtten