Thomas Larsen: Skattesag flytter næppe vælgere

Statsministeren kamp for at mane rygterne om Stephen Kinnocks homoseksualitet i jorden vil næppe flytte på danskernes opfattelse af skattesagen, forudser Thomas Larsen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har taget det helt usædvanlige skridt at dementere rygter om, at hendes mand, Stephen Kinnock, er homoseksuel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Det er opsigtsvækkende, at en regeringschef går til offentligheden for på forhånd at gøre det klart, at partneren ikke er bi- eller homoseksuel. Men selv om statsministerens offensiv lige nu trækker meget store overskrifter i medierne og givetvis er meget omtalt over det ganske land, tror jeg ikke nødvendigvis, at vælgerne vil reagere politisk på dette optrin.

Vurderingen kommer fra Berlingskes kommentator, Thomas Larsen, efter, at Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnock i lørdagens udgave af Politiken satte gang i det, som Thomas Larsen kalder for en tostrenget offensiv: Dels valgte Thorning og Kinnock at offentliggøre den fulde afgørelse fra SKAT om skattesagen. Dels forsøgte de at mane rygter om Kinnocks homoseksualitet i jorden.

- Når det gælder beslutningen om at offentliggøre den samlede afgørelse, vil jeg mene, at det er et klogt træk. Men den skulle være truffet for længst. Sagen er, at Thorning oprindeligt lovede, at hun ville lægge alt frem, men da afgørelsen fra SKAT forelå, holdt hun de ni sider for sig selv. Det fik selvfølgelig journalister, eksperter og politikere til at overveje, om den samlede redegørelse rummede problematiske elementer for statsministerparret. Efter min mening skulle hun have lagt det hele frem dengang, siger Thomas Larsen.

Rygter om homoseksualitet

Når det handler om den del af Thornings offensiv, som skal stoppe rygtedannelser om Stephen Kinnocks seksualitet, mener Thomas Larsen også, at det er rigtigt at gå ud til offentligheden.

- Det er klart, at dette aspekt må være både dybt belastende og pinagtigt for parret, ikke mindst fordi det er deres tidligere revisor, som har bibragt skattemyndighederne det indtryk, at Stephen Kinnock er biseksuel/homoseksuel. Men det er rigtigt set, at de selv går ud, siger Thomas Larsen.

- Parret har i den seneste tid vidst, at oplysningerne om Kinnock vil komme frem til overfladen, når skattekommissionen for alvor går i gang med sit arbejde, og det er derfor rigtigt selv at tage teten og give offentligheden deres version af sagen.

Vælgerne har taget stilling

Thomas Larsen tror ikke, at det sidste nye forløb i sagen vil flytte vælgere.

- Indtil nu har målingerne vist, at danskerne har dannet sig et indtryk af skattesagen – og deres stilling flugter ret meget med, hvor de står politisk i forvejen. Dem, som holder med Thorning, vil givet omfatte statsministeren med endnu større sympati. De vil synes, at det er synd, at hun og familien skal gennemleve dette forløb, og de vil være endnu mere forbitrede over lækagerne til medierne. Andre vil givet være bestyrket i deres afstandtagen. Og mange vil formentlig først gøre deres endelige stilling op, når kommissionens arbejde er færdigt.

Thomas Larsen peger på, at det afgørende moment handler om, hvor vidt kommissionen kan blotlægge lækagerne i sagen og afgøre, om der har fundet magtmisbrug sted undervejs i forløbet.