Thomas Larsen: S og R er på vej i hver sin retning

Flygtninge var det altoverskyggende emne i partiledernes taler tidligere i dag på S, R og DFs landsmøder. Talerne var pletrenset for konkrete udmeldinger.

De tre formænd, der lørdag holdt taler for henholdsvis Radikale, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti: Morten Østergaard, Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

»Det står krystalklart, at det altdominerende tema i talerne på alle tre landsmøder handler om, hvordan vi skal håndtere den store strøm af flygtninge og migranter, der banker ikke bare på EUs dør, men også Danmarks dør.«

Sådan beskriver Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, de taler, som lederne for Socialdemokraterne (S), Dansk Folkeparti (DF) og de Radikale (R) holdt tidligere i dag i forbindelse med de tre partiers landsmøder rundt omkring i landet.

»Når det er sagt, så var det tre partier, der gik til landsmøde med helt forskellige forudsætninger,« forklarer han.

Ikke mindst DFs formand, Kristian Thulesen Dahl, gik på talerstolen i Herning i politisk medvind. Ikke alene kan partiet i denne weekend fejre 20 års jubilæum, Pia Kjærsgaard er også blevet formand for Folketinget, ligesom DF fik et rekordstort resultat til folketingsvalget.

»Og så er partiet reelt set det parti, der kan melde klarest ud i forhold til Danmarks aktuelle situation. Der er kommet fornyet aktualitet i partiets to mærkesager: Kampen for en stram udlændinge- og integrationspolitik og kampen for at minimere EUs indflydelse,« siger Thomas Larsen:

»Det er klart, at de to andre partier står i en anden situation. S skal have Mette Frederiksen markeret som en stærk leder og have partiet bragt videre. Det er tydeligt at se på kongressen, mener jeg, at partiet har fået en formand, de kan spejle sig i og bakker op om. Der er ingen tvivl om, de har fået en leder, de er glade for og vil kæmpe for.«

Men Mette Frederiksen er i det, Thomas Larsen kalder »en mere søgende proces«.

»Hun vil reelt gerne skabe en akse med Venstre i udlændingespørgsmålet. Det lagde hun op til i talen. De fleste socialdemokrater vil være enige, men der vil også være modstand,« vurderer han.

Til gengæld fjernede hun sig med talen markant »ikke bare fra R, men fra hele rød blok i Folketinget«, mener Thomas Larsen. S og R er, efter at have siddet i regering, på vej i hver deres retning, forklarer han.

»Det var et markant skridt, og det vil komme til at skabe spændinger i Folketinget,« fortæller Thomas Larsen.

R-leder Morten Østergaard gav udtryk, at Danmark og EU kan og skal tage imod langt flere flygtninge og migranter. I baglandet i R er der ifølge Thomas Larsen »flere, der er klar til at rulle stramningerne på asylområdet tilbage«.

Der var få konkrete meldinger i talerne?

»Ja, men Mette Frederiksen lagde op til samarbejde med Løkke-regeringen, men hun sagde dog også nej til en skattereform, der fører til skattelettelser for de rigeste,« lyder det fra Thomas Larsen:

»Ellers var talerne nærmest pletrenset for konkrete udmeldinger. Man kan sige, at alle tre talere kredsede om værdier og værdibaserede emner.«