Thomas Larsen: Radikale sætter Thorning på plads

Det er virkelig dårligt nyt for S og SF, at De Radikale går til stålet og anklager dem for at føre urealistisk kontraktpolitik, vurderer Berlingskes politiske kommentator.

Det lægger pres på S og SF, når De Radikale kritiserer partiernes kontraktpolitik, lyder det fra Thomas Larsen. Her er det de to partiformænd og ministre ved Folketingets åbningsdebat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en ny meningsmåling i Jyllands-Posten mener tre ud af fire danskere, at det er De Radikale, der har fået mest politik igennem i regeringsgrundlaget. Det har fået den radikale gruppeformand Marianne Jelved til at kritisere, at Socialdemokraterne og SF under valgkampen holdt fast i kontraktpolitikken.

Og det lægger pres på både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF), siger Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

- Det er meget bemærkelsesværdigt, at fremtrædende radikale politikere med gruppeformand Marianne Jelved i spidsen nu åbent kritiserer S og SF for at have holdt fast i en kontraktpolitik, som uvægerligt måtte føre til et løftebrud. Dermed bliver der lagt endnu mere pres på Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal i den aktuelle debat om de mange løfter, som S og SF har brudt over for vælgerne, siger han.

- Det er virkelig dårligt nyt for S og SF, at De Radikale går til stålet på den måde, for S og SF forsøger med al magt at give pressen skylden for, at debatten om løftebrud fylder så meget, siger Thomas Larsen.

Radikale vil tælle til 90

Den radikale gruppeformand, Marianne Jelved, siger således til Jyllands-Posten:

- Til min overraskelse agerede de (S-SF, red.), som om de havde et fasttømret flertal. Vi blev ved med at minde om, at der skal 90 mandater til.

Og det er netop, hvad De Radikale gjorde, lyder det fra Thomas Larsen.

- Når De Radikale går ud med det budskab i offentligheden nu, så er det fordi, de er trætte af at høre beskyldninger om, at de har sat sig tungt på regeringsgrundlaget, for de har hele tiden lagt op til, at et regeringsgrundlag nødvendigvis måtte indebære et kompromis mellem de tre parter, og De Radikale har hele tiden lagt afstand til de meget konkrete løfter, som S og SF har udstukket, siger han.

Tålmodigheden er brugt op

Ifølge Thomas Larsen er det interessant, at det nu er første gang, De Radikale skyder på S og SFs kontraktpolitik.

- Men det er ikke overraskende, at det sker, for De Radikale har været forundret over, at S og SF kunne komme igennem til vælgerne med løfter om for eksempel kortere ventetider på skadestuerne og to lærere i klasserne, siger han.

I weekenden var det SFs politiske ordfører, Jesper Petersen, der kritiserede den radikale indflydelse, og nu kommer kritikken således fra den anden side. Og begge dele skal lukkes i en fart, lyder det fra Thomas Larsen.

- De Radikale har været meget tilbageholdende og holdt lav profil, selv om fremtrædende SF-politikere har været dybt illoyale over for De Radikale. Så set i det lys har de udvist stor tålmodighed, og nu er den tålmodighed brugt op, siger han.

- Det, der bliver helt afgørende nu for regeringen, er, at de får lukket denne her diskussion, for den er stærkt skadelig for regeringssamarbejdet. Det er vigtigt, at S og SF dropper enhver anklage om, at De Radikale har været for dominerende under regeringsforhandlingerne, for hvis den strid fortsætter, så vil man på rekordtid se, at der er er ved at opnå uenighed inden for regeringen, siger Thomas Larsen.