Thomas Larsen: Pape satser stort med højredrejning

Søren Pape vil rykke Konservative mod højre. Et dristigt træk, der ikke er uden risiko, siger kommentator.

Foto: ASTRID DALUM. Med en stort anlagt annoncekampagne har Søren Pape Poulsen markeret, at han er i færd med at flytte Det Konservative Folkeparti mod højre i det politiske spektrum.
Læs mere
Fold sammen

Det er ikke uden risiko, når den konservative formand Søren Pape Poulsen (K) i lørdagens Berlingske bebuder, at han vil rykke sit parti mod højre.

Det vurderer Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, der først og fremmest anerkender behovet for at skabe kant.

»Der er for mig at se ingen tvivl om, at Pape er nødt til at skabe kant og trække den konservative profil skarpere op, hvis han skal have ørenlyd i en valgkamp, hvor han risikerer at drukne og blive overdøvet af de øvrige partier,« siger Thomas Larsen.

Konservative er gået gennem et par stormomsuste uger, hvor partiet har været genstand for stor kritik for sin »Stop-kampagne«, og hvor en enkelt meningsmåling endda sendte partiet faretruende tæt på spærregrænsen. Der synes med andre ord langt til de glorværdige år under Schlüter i slutningen 80erne og ind i 90erne, hvor partiet mønstrede 40 mandater i Folketinget. Og netop den rolle som midtersøgende parti kalder Pape til opgør med i Berlingske, og det er det rigtige at gøre, mener Thomas Larsen.

»De Konservative må en gang for alle glemme æraen under Schlüter, for situationen er en anden i dag. Man er blevet et mindre parti, der kæmper i skyggerne af Venstre og Dansk Folkeparti, og det kræver, at man bliver tydeligere,« siger Thomas Larsen.

Men der som bekendt sjældent gevinst, hvis der ikke er en risiko. Og risikoen for at tabe sine kernevælgere er ikke ubetydelig, vurderer Thomas Larsen.

»I bestræbelserne på at få nye vælgere risikerer man at smide de gamle over bord. Når man ligger omkring de fire procent, er man sårbar i forhold til den trafik, og man har ikke råd til, at de gamle vælgere forsvinder hurtigere, end de nye kommer til,« siger Thomas Larsen og minder om Kristendemokraterne og Centrumdemokraterne, der høstede store nederlag i tilsvarende øvelser.

I Konservative opererer man med begrebet Frederiksberg-konservatismen, der er karakteriseret ved at være en anstændig og intellektuel udgave af ideologien. Netop den vælgergruppe risikerer Søren Pape at tabe med sin markering.

»Men der er også sandhed, at de Frederiksberg-konservative har fyldt for meget og haft for stor indflydelse, og at de har været med til at forhindre, at partiet har kunnet have en stærk folkelig appel i andre dele af landet. På den måde er det et interessant opgør,« siger Thomas Larsen, der dog hæfter sig ved en betydelig udfordring med hele øvelsen:

»Det er et kæmpeproblem, at han har så lidt tid før et valg. Han skal meget hurtigt have nye vælgere om bord, og det bliver et kapløb med tiden,« vurderer den politiske kommentator.