Thomas Larsen: Pape åbner kamp om erhvervslivet

Søren Pape Poulsen meldinger på udlændingeområdet skal ikke ses som et opgør med blå blok, men et forsøg på at nå dansk erhvervsliv, mener politisk kommentator.

Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke nogen tilfældighed, at Søren Pape Poulsen (K) slår revner i blå bloks udlændingepolitik samme dag, som Dansk Industri (DI) har inviteret op mod 1.200 erhvervsledere og politikere til topmøde i Forum i København under overskriften »Velkommen, bienvenue, witamy«. For Konservatives melding om, at man ønsker en udlændingepolitik, der skal tilpasse sig arbejdsgivernes efterspørgsel på arbejdskraft, skal i højere grad ses som en håndsrækning til erhvervslivet frem for et opgør med Venstre, mener Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Søren Pape er ude i et forsøg på at appellere til dansk erhvervsliv, og jeg tror, Pape har set en gylden mulighed for at positionere de Konservative anderledes end Venstre på det her felt. I en lang årrække har Venstre haft den stærke forbindelse til Erhvervslivet, men det ligner, at Søren Pape er klar til åbne en rivalisering på det område,« vurderer Thomas Larsen.

Og så skal man også huske, at Venstres omdiskuterede udlændingeudspil gik til kanten, påpeger Thomas Larsen, der ikke er overrasket over, at Konservative lægger luft til forslaget om at rangordne indvandrere uden for EU efter nationalitet.

»Venstres forslag har været kontroversielt, og det gik til grænsen. Men man skal også bide mærke i, at Søren Pape gentager Venstres formuleringer om, at man gerne vil have dem, der kan og vil,« siger Thomas Larsen.

Men dermed ikke sagt, at den konservative udmelding vil falde i god jord hos Venstre.

»Det er ubekvemt for Lars Løkke Rasmussen, og man ville have stået stærkere som blok, hvis man var enige i hovedlinjerne,« siger Thomas Larsen.

Skulle det næste folketingsvalg resultere i et blåt flertal, er Thomas Larsen ikke i tvivl om, at de fire blå partier vil nå hinanden på udlændingeområdet.

»Jeg tror ikke, man skal overdramatisere det. Blå blok vil stadigvæk gå til valg på en strammere udlændingepolitik. Selvom Dansk Folkeparti vil stå hårdt fast på de her skærpelser af politikken, vil de næppe være stædige i en grad, der vil blokere for Lars Løkke Rasmussens vej tilbage i statsministerkontoret«.