Thomas Larsen om Morten Østergaards exit: »Et af de mest brutale styrt, vi har set i dansk politik«

Turen tilbage ville have været meget vanskelig for Morten Østergaard, mener Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, efter det torsdag står klart, at den tidligere formand for De Radikale ikke genopstiller ved næste valg.

»Det var min hånd, hun fjernede fra sit lår for næsten et årti siden,« sagde Morten Østergaard om partifællen Lotte Rod, da han i oktober sidste år trak sig som formand for Radikale Venstre. I dag kom det frem, at han ikke genopstiller ved næste valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

»En sjældent dramatisk nedtur« lyder det fra Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, efter Morten Østergaard (R) har offentliggjort, at han ikke har tænkt sig at genopstille ved næste valg.

Afgangen oplyste den tidligere radikale partileder selvom i et Facebook-opslag torsdag eftermiddag.

Kære Facebook-venner Jeg har i dag udsendt nedenstående hilsen til medlemmerne af Aarhus Radikale Vælgerforening, hvor...

Slået op af Morten ØstergaardTorsdag den 25. februar 2021

I oktober sidste år trak Østergaard sig som leder for Radikale Venstre, efter det kom frem, at han for omkring ti år siden havde lagt sin hånd på kollegaen Lotte Rods lår. Efterfølgende viste det sig, at han var involveret i i alt fire interne krænkelsessager.

»Det er klart, at vi med Morten Østergaards opdatering på Facebook er vidne til et af de mest brutale styrt, vi har set i dansk politik. Vi taler om en nedtur fra at være toppolitiker til at være ekspolitiker på ganske få måneder,« siger Thomas Larsen.

Han er ikke overrasket over, at Morten Østergaard har opgivet at gøre politisk comeback.

»Jeg må konstatere, at hans troværdighed blev så undermineret, at turen tilbage havde været meget vanskelig. Uretfærdigt eller ej, så blev han ansigtet på #metoo-skandalerne i Danmark,« siger han.

Svært at komme tilbage til ny partilinje

Ifølge Thomas Larsen er der to afgørende grunde til, at den tidligere partileder ikke genopstiller ved næste valg.

»Den første er selvfølgelig #metoo-skandalen. I tilbageblikket er det næsten ufatteligt, at han igangsatte en så stor sexismekampagne på sit partis vegne, samtidig med at han selv havde krænket internt i sit parti,« siger Thomas Larsen.

»Det er stadig svært at forstå, at han begik en så eklatant fejltagelse. Han fremstod som en stor hykler, og det har undergravet hans troværdighed totalt.«

Den anden grund, mener den politiske kommentator, er, at De Radikale med Sofie Carsten Nielsen i spidsen har bevæget sig i en mindre konfrontatorisk retning.

»Morten Østergaards tid som leder har båret præg af en lang række konfrontationer med især Socialdemokraterne. Det var under hans ledelse, at partiet blev fyret som potentiel regeringspartner, og at Jakob Ellemann-Jensen opgav at bygge en alliance,« siger Thomas Larsen.

»Det var et nedbrud i relationer, mens De Radikale under Sofie Carsten Nielsen prøver at bygge broer i stedet. Det havde været svært at komme tilbage til.«

Mange sidder med en vis lettelse

Østergaards timing er ikke tilfældig, hvis man spørger Thomas Larsen.

»Torsdag er nærmest blevet store sexisme-dag i dansk politik. Vi har socialdemokraterne og deres interne undersøgelse og advokatundersøgelsen af Frank Jensen. I slipstrømmen er Morten Østergaard også blevet ringet op af journalister, og nu har han så valgt at gøre rent bord,« siger han.

I partiet vil man ifølge Thomas Larsen se tilbage på den tidligere partileders farvel med højst blandede følelser.

»Det er på den ene side forbundet med sorg. Han var en markant leder og har beklædt nøgleposter. Det gør ondt, at han kommer så brutalt ud,« siger han.

»På den anden side vil mange radikale sidde med en vis portion lettelse. Han er ikke blevet bedt om at holde sig væk, men hvis de skulle være helt ærlige, har de nok set ham som en belastning.«