Thomas Larsen: Nu er det knald eller fald i Statsministeriet

Med Lars Løkke Rasmussens invitation til nye forhandlinger i Statsministeriet får de blå partiledere en sidste chance for at undgå sammenbrud og folketingsvalg.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder pressemøde i Statsministeriet i forbindelse med Eva Kjær Hansen-sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver knald eller fald i Statsministeriet. Hvis ikke statsminister Lars Løkke Rasmussen kan blive enig med Søren Pape Poulsen og de øvrige borgerlige partiledere, vil der være folketingsvalg i løbet af kort tid.

Det står klart efter statsministerens pressemøde klokken 13.30, hvor han meddelte, at han ikke vil skille sig af med miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, men derimod vil indkalde de øvrige borgerlige partiledere til møde i Statsministeriet klokken 16.00.

Lige så klart står det, at Lars Løkke Rasmussen har tænkt sig at gå hele vejen i sit forsvar for Eva Kjer Hansen. Ender det samlede forløb med en mistillidserklæring i folketingssalen til Eva Kjer Hansen - som de Konservative vil støtte - vil Løkke udskrive folketingsvalg. En melding, som lægger det hårdest tænkelige pres på Søren Pape Poulsen og de Konservative forud for de hårde forhandlinger mellem de borgerlige partiledere i Statsministeriet, hvor Løkke har erklæret sig parat til at undersøge, om landbrugspakken kan styrkes.

Denne mulighed åbner en lille kattelem for, at pakken kan justeres på en måde, så Eva Kjer Hansen kan fortsætte som minister. Men lykkes det ikke at lande et resultat og få sikret, at ministeren kan fortsætte, vil danskerne snart skulle til folketingsvalg.

Men det bliver selvsagt svært. Derfor skal man også lægge mærke til, at Lars Løkke Rasmussen allerede betjente sig af valgkampretorik på sit pressemøde og advarede om, hvad det vil betyde for udlændinge- og flygtningepolitikken, hvis de Radikale får stor indflydelse, og hvad det vil betyde for den økonomiske politik, hvis Enhedslisten får større magt efter et regeringsskifte.

Det skal understreges, at Løkke lægger et ekstremt pres på de Konservative med sin formulering om, at han ikke havde fået oplysninger om, at de Konservative var på vej mod en ministerstorm mod Eva Kjer Hansen, før regeringschefen fik det at vide sent i aftes.

Lars Løkke Rasmussen tegnede bevidst et billede af, at Søren Pape og de Konservative har handlet pludseligt og illoyalt og spiller hasard med hele det borgerlige samarbejde. Det cementerer billedet af en borgerlig lejr, som befinder sig i en massiv tillidskrise - hvilket selvsagt vil give et elendigt afsæt for et folketingsvalg, hvor både Venstre og de Konservative risikerer at blive straffet hårdt af vælgerne.