Thomas Larsen: Nick Hækkerup er tilbage i varmen

Med Nick Hækkerups nye post som sundhedsminister er han inde i varmen igen hos statsminister Helle Thorning-Schmidt, vurderer Berlingskes politiske kommentator.

Berlingske Tidendes politiske kommentator: Thomas Larsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Det er en stor forfremmelse af socialdemokraten Nick Hækkerup (S), at han nu bytter sin post som handels- og europaminister ud med jobbet som sundhedsminister på statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) nye ministerhold, som hun præsenterer mandag. Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Det er klart den største overraskelse på Helle Thorning-Schmidts nye hold, at Nick Hækkerup igen bliver taget til nåde af statsministeren og bliver flyttet ind i et af de helt centrale velfærdsministerier. Der er ingen tvivl om, at han her får en helt central rolle at spille i forhold til den kommende valgkamp, fordi man hos Socialdemokraterne håber på, at netop sundhedsområdet bliver et af de områder, hvor man for alvor kan slås med Venstre,« siger han og fortsætter:

»Det er i hvert fald en form for comeback for Nick Hækkerup, der har været lidt ude i kulden«.

Ved regeringsdannelsen tilbage i efteråret 2011 fik Nick Hækkerup posten som forsvarsminister, og den post blev taget fra ham ved Thornings ministerrokade i august, hvor han i stedet blev handels- og europaminister.

Det blev af mange betegnet som en klar degradering af socialdemokraten, der angiveligt ikke havde været helt loyal over for sin statsminister.

Langt mindre overraskende er det, at Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), endelig får en plads på Thornings ministerhold som transportminister, vurderer Thomas Larsen.

»Alle havde ventet, at nu bliver det omsider lykkens gang for en politiker, der har fået sin ministerfremtid slået i stykker, hver gang han er blevet spået en. Det var næsten utænkeligt, at han ikke ville komme med på holdet denne gang,« siger Thomas Larsen.

Efter at SF torsdag forlod regeringen, har det nu skabt plads til to radikale ministre på to poster, der tidligere har tilhørt SF.

Morten Østergaard (R), der indtil nu har været forsknings- og uddannelsesminister, bliver ny skatteminister efter Jonas Dahl (SF) og får samtidig en plads i regeringens magtfulde Økonomiudvalg sammen med den radikale leder, Margrethe Vestager (R), finansminister Bjarne Corydon (S) og erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).

»Når det handler om de interne radikale hierarkier, skal man helt sikkert lægge mærke til Morten Østergaard, der bliver skatteminister og via den post kommer ind i et af de helt afgørende magtforaer i regeringen – nemlig Økonomiudvalget. Derfra kommer han til at udgøre hele den radikale holdopstilling sammen med Margrethe Vestager, og han får for alvor fastslået sin plads som kronprins i partiet,« siger Thomas Larsen.

Nuværende klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) bliver ny udenrigsminister efter Holger K. Nielsen (SF), og samtidig slanker Thorning Udenrigsministeriet, således at Handelsministeriet ryger ind under udviklingsministeren og Europaministeriet under udenrigsministeren.

»Der har været en meget stor kritik af Helle Thorning-Schmidts opsplitning af Udenrigsministeriet, så det er helt logisk at samle det til to centrale ministerposter. Det lå også i kortene, at det var Martin Lidegaard, der var favorit til den på papiret meget prestigefyldte post som udenrigsminister,« siger Thomas Larsen.