Thomas Larsen: Mogens Jensen måtte gå – og det var Mette Frederiksen klar over hele tiden

Berlingskes politiske kommentator vurderer Mogens Jensens afgang.

»At Mogens Jensen måtte ende med at gå, har man også været klar over i regeringens top – det vil sige hos statsminister Mette Frederiksen,« vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Fødevareminister Mogens Jensen har meldt sin afgang som konsekvens af minksagen.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, var der ingen vej tilbage for fødevareminister Mogens Jensen.

»Jeg er ikke overrasket over, at Mogens Jensen er fortid som fødevareminister. Det har efter min vurdering længe været tydeligt, at han ikke ville overleve. Der er begået så alvorlige fejl i minkskandalen, at det logisk måtte føre til hans afgang. Det er udtryk for en enorm fejl, at man beordrede aflivningen af millioner af mink sat i gang – uden at have den nødvendige lovhjemmel på plads,« siger Berlingskes kommentator, Thomas Larsen, og fortsætter:

»Derudover har det været meget tydeligt, at støttepartierne med Enhedslisten og de Radikale i spidsen har forholdt sig stærkt kritiske til Mogens Jensen. Kommentarerne fra netop de to partier har været så skarpe, at det har været svært at se, hvordan Mogens Jensen skulle kunne overleve.«

Thomas Larsen har af samme grund længe forudset, at Mogens Jensen ikke ville overleve som minister, og han påpeger, at statsminister Mette Frederiksen også har set skriften på væggen:

»At Mogens Jensen måtte ende med at gå, har man også været klar over i regeringens top – det vil sige hos statsminister Mette Frederiksen. Men hun har til det sidste ønsket at se, om der kunne være en vej ud for Mogens Jensen. Hun mener grundlæggende, at Mogens Jensen og regeringen har været ofre for dårlig rådgivning fra embedsværkets side. Derfor er det også med stor ulyst, at hun har måttet tage afsked med Mogens Jensen,« siger Thomas Larsen.

Færdig som minister, men ikke på holdet

Berlingskes kommentator mener ikke, at Mogens Jensens politiske karriere er et afsluttet kapitel, selv om han er færdig som minister.

»Jeg tror, at han vil komme tilbage på regeringsholdet på et senere tidspunkt, hvis Mette Frederiksen vel at mærke kommer til at stå i spidsen for en langtidsholdbar regering. Mogens Jensen er ikke en færdig mand i Socialdemokratiet eller i dansk politik i det hele taget,« siger Thomas Larsen og fortsætter:

»Man skal huske, at andre politikere også har oplevet at blive tvunget ud af et ministerium, hvorpå de senere er blevet genudnævnt. Det mest iøjnefaldende eksempel er Anders Fogh Rasmussen, der måtte gå som skatteminister, men som senere avancerede til at blive både partiformand og regeringschef. Jeg tror, at mange i S mener, at Mogens Jensen er blevet svigtet af sine embedsmænd og har taget imod mange kugler for regeringen i den seneste tid. De anser ham derfor for at være en gennemført loyal partisoldat, og derfor vil han også kunne få et comeback på et senere tidspunkt,« siger Thomas Larsen.