Thomas Larsen: Magtkampen i Alternativet risikerer at fortsætte for fuld styrke

Efter et krisemøde lørdag står det klart, at flertallet i hovedbestyrelsen i Alternativet bakker op om Josephine Fock som partiets leder. Men hun skal ikke føle sig for sikker på, at magtkampen nu er forbi, lyder det fra Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen.

Arkivfoto: Alternativet holder gruppemøde tirsdag den 4. februar 2020.. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alternativet har kurs mod fortsat borgerkrig og intern uro, og det kan i sidste ende udslette partiet.

Sådan lyder vurderingen fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, efter lørdagens krisemøde i partiet. På mødet udtrykte et flertal i hovedbestyrelsen tillid til partiets leder, Josephine Fock, men hun fik langt fra fuldtonet tilslutning af hele hovedbestyrelsen.

»Det er selvsagt vigtigt for Josephine Fock, at flertallet støtter hende. Men det vil omvendt gøre det svært for hende, at støtten ikke er større. Dermed vil der være stor risiko for, at den seneste tid med intriger og magtkampe vil køre videre for fuld styrke, og det kan Alternativet ikke holde til,« siger Thomas Larsen og fortsætter:

»De hårde kampe internt mellem støtterne og modstanderne af Josephine Fock har slået store skår af troværdigheden i et parti, som længe har været på vej ned. Ser vi på de aktuelle målinger, danser partiet på spærregrænsen. Josephine Fock står derfor med en ekstremt svær opgave, hvis hun skal lykkes med at genskabe troværdigheden og sikre fremgang til partiet,« siger Thomas Larsen.

I lighed med andre politiske iagttagere peger han på, at kampene internt i liste Å har været usædvanligt rå.

»Det har forpestet klimaet, at der har været så mange anonyme angreb mod Josephine Fock, og det er blevet tydeligt for enhver, at folketingsgruppen med bl.a. Uffe Elbæk og Rasmus Nordqvist i front ikke ønsker Josephine Fock som leder. Som jeg ser det, bliver det svært at få kastet jord på  konflikterne, og derfor tegner fremtiden for Alternativet alt andet end lys,« siger Thomas Larsen.

I den pressemeddelelse, som blev udsendt fra Alternativet lørdag aften, hed det, at et flertal i hovedbestyrelsen har fuld tillid til Josephine Fock. Men samtidig erkendes det, »at der i fortiden ligger negative hændelser, handlinger og håndteringer.« Den periode skal der nu sættes punktum for, så Alternativet kan komme videre, lyder det i meddelelsen.