Thomas Larsen: Løkke vil undgå stramt regeringsgrundlag

Hvis Lars Løkke Rasmussen danner en smal Venstre-regering, vil han i regeringsgrundlaget holde sig til overordnede pejlemærker for at give manøvrerum og undgå snak om løftebrud, siger Thomas Larsen.

Foto: Jeppe Vejl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstreformand Lars Løkke Rasmussen (V) vil ikke rode sig ud i politiske løfter og specifikke pejlemærker i et kommende regeringsgrundlag, hvis det - som meget tyder på for tiden - ender med en smal Venstre-regering.

Sådan lyder vurderingen fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Jeg tror, Lars Løkke Rasmussen vil satse på et regeringsdokument, der udnævner de vigtige politiske områder, hvor der skal opnås resultater, og som skal ligge op til forhandlinger,« siger Thomas Larsen.

Lars Løkke Rasmussen, der er udpeget som kongelig undersøger for en kommende regering, har i over en uge forhandlet med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative om et borgerligt regeringsgrundlag.

Men forhandlingerne er indtil videre endt uden resultat, og derfor peger det i retning af en Venstre-regering, hvor Lars Løkke Rasmussen skal manøvrere sig frem til forlig og lovgivning ved at se både mod højre og venstre i folketingssalen.

»Fleksibilitet er et nøgleord for ham,« siger Thomas Larsen, som også peger på, at Løkke vil undgå at havne i en situation, hvor han kan beskyldes for at bryde valgløfter.

En lektie, der stadig står lysende efter den foregående valgperiode, hvor SRSF-regeringen fik hård kritik for en række løftebrud efter valget i 2011.

»Dengang var der et meget langt og meget detaljeret regeringsgrundlag, hvor alt var skrevet ned i detaljer. Det havde den styrke, at regeringens dagsorden var meget klart beskrevet, men det gjorde også, at regeringen var ekstremt bundet, og at man meget nemt kunne se løftebruddene. Både dem, der bestod, i at en række løfter ikke blev opfyldt i regeringsgrundlaget, men også efterfølgende, når det viste sig, at regeringen ikke kunne komme igennem med deres politik,« siger Thomas Larsen.