Thomas Larsen: Løkke vil undgå åben krig med Pape

Lars Løkke Rasmussen har ikke kræfterne til endnu et slagsmål med den konservative formand Søren Pape Poulsen, mener Berlingskes politiske kommentator. Derfor får de Konservative deres miljøkrav.

Det er en »form for sejr« for de Konservative, at regeringen nu vil imødekomme deres miljøkrav, siger Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, der også ser en statsminister som ikke har kræfterne til endnu et slagsmål med K-formand Søren Pape Poulsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har ikke kræfterne til et nyt opgør med K-formand Søren Pape Poulsen og resten af de Konservative.

Det mener Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, der ser miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens seneste »imødekommenhed« over for de Konservatives miljøkrav i en ny naturpakke som et tegn på netop det.

»Det vil have alt for store skadevirkninger på en statsminister og en regering, som i forvejen har levet en meget turbulent tilværelse. Og som i virkeligheden også endte med at tabe den sidste konfrontation. Så hvis den blå blok skal holde sammen, så må der findes en forhandlingsløsning, som der er udsigt til nu,« siger Thomas Larsen.

K sejrer endnu en gang

Katalysatoren til alt palaveren i blå blok var den politisk varme kartoffel landbrugspakken.

Den blev stemt igennem i slutningen af februar, hvorefter Eva Kjer Hansen forlod posten som miljø- og fødevareminister.

Her troede regeringen så nok, at de Konservative ville lade sagen ligge og glæde sig over partiets foreløbige »sejr«. Men ak nej. For K-formand Søren Pape Poulsen havde flere krav til regeringen.

»Jeg ved godt, at nogen har stillet spørgsmålstegn ved, om vi mente det seriøst, da vi krævede miljøkompenserende tiltag. Men klaveret spiller jo ikke sådan, at fordi en minister har måttet gå, så mener vi ikke længere noget politisk. Derfor siger vi nu til ministeren, at han har 14 dage til at meddele, om han er indstillet på at imødekomme vores krav eller ej. Og det må han så finde ud af,« sagde Søren Pape Poulsen i slutningen af marts - knap en måned efter at landbrugspakken var blevet vedtaget i Folketinget med et blåt flertal

Og ifølge Thomas Larsen har Søren Pape Poulsen også brug for den her sejr.

»De Konservative har hårdt brug for at vise, at de rent faktisk får nogle resultater hevet hjem. For det har været deres problem hidtil. For de er i virkeligheden slet ikke blevet belønnet for det store opgør, de tog med regeringen. Derfor er det afgørende vigtigt for dem, at de rent indholdsmæssigt får skabt nogle forbedringer af landbrugsaftalen, så miljøet får det bedre,« siger Thomas Larsen.

Berlingske politiske kommentator kalder det for en »form for sejr« for de Konservative, at miljø- og fødevareministeren har sagt, at han vil imødekomme partiets krav til mindre kvælstofudledning i de kommende år.

»Det er ikke nødvendigvis en stor sejr. Og det skyldes to ting. Dels er det ikke utænkeligt, at de Konservative kunne have landet en bedre løsning, dengang de faktisk sad og forhandlede på Marienborg. Dels må man sige, at fremadrettet er der ikke kommet tal på endnu. Så det bliver fuldstændig afgørende, hvordan den endelige aftale ender med at komme til at se ud, før man udnævner de Konservative til at være den helt store vinder,« siger Thomas Larsen.

Men hvordan kan det være, at de Konservative jubler over miljø- og fødevareministerens udmelding, når der ikke er fremlagt konkrete tal?

»Det er klart, at de Konservative jo prøver at slå voldsomt på tromme i offentligheden for, at de får nogle resultater,« siger Thomas Larsen, der pointerer, at der er en masse spin i det her. Det er blandt andet i form af de mange glædesudbrud på sociale medier fra de konservative politikere.

Papes deadline blev overholdt

Og de Konservatives deadline til regeringen var lige rundt om hjørnet, nemlig fredag i denne uge.

Kravet fra K-formanden var, at regeringen skulle give en »garanti« på, at de Konservative fik politiske indrømmelser, som vil resultere i en lavere udledning af kvælstof i de kommende år. Ellers ville de Konservative lægge deres politik frem i folketingssalen og forsøge at finde 90 mandater - og dermed et flertal - der ville stemme for partiets miljøtiltag.

Den garanti er nu blevet stillet af Esben Lunde Larsen, der onsdag morgen - og to dage før deadline - til TV 2 News sagde, at han ville »imødekomme« de Konservatives miljøkrav.

»Jeg kan sige, at De Konservative bliver imødekommet i forhold til ønsket om, at der kommer kvælstofreduktion i pakken,« sagde miljø- og fødevareministeren.

Hvis Løkke havde valgt at ignorere Papes deadline, så kunne det have endt grimt i blå blok, spår Thomas Larsen.

»Det ville jo være endt med både en ydmygelse af Lars Løkke Rasmussen og regeringen, hvis der var blevet lavet et flertal uden om dem. Men det ville også have været en problematisk situation for de Konservative, som dermed ville have demonstreret en meget lille loyalitet over for regeringen,« siger Thomas Larsen.

I forbindelse med de kommende forhandlinger om en såkaldt naturpakke vil K-formanden sikre, at der i løbet af 2017 og 2018 samlet set udledes 624 ton mindre kvælstof. Det udtalte Søren Pape Poulsen, da han udstak en deadline til V-regeringen.

DF og LA gemmer kræfterne til efteråret

Nu skal de blå partier igen sætte sig til forhandlingsbordet og skabe gode rammer for miljøet med en ny naturpakke. Thomas Larsen regner ikke med, at der opstår store problemer, når naturpakken skal forhandles på plads.

»Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at det her falder på gulvet med et brag. Det kan regeringen simpelthen ikke holde til. Og det vil grundlæggende heller ikke være en speciel god sag for de Konservative at skulle tage den i folketingssalen,« siger Berlingskes politiske kommentator.

Træthed hos de to andre partier i blå blok - Dansk Folkeparti og Liberal Alliance - er også en af årsagerne til, at der næppe vil udspille sig nogle store slagsmål i forbindelse med forhandlingerne.

»Både i Dansk Folkeparti og i Liberal Alliance er der en udbredt træthed og utålmodighed over for de Konservative, fordi man føler, at de Konservative skaber uro og ravage internt i blå blok,« siger Thomas Larsen og pointerer, at de to partier lader op til efterårets store politiske forhandlinger på Christiansborg.

»Nu skal man over det her forløb og så ellers videre i teksten. Hos Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil man i virkelighenden gerne spare kræfterne og vente med de store politiske armlægninger til et politisk efterår, som bliver højdramatisk, fordi der både skal diskuteres skat og finanslov,« siger Thomas Larsen.