Thomas Larsen: Løkke udskyder 2025-forhandlinger for at undgå valg

Statsministeren har fejlvurderet mulighederne for at komme igennem med sin stort anlagte og ambitiøse plan, mener Berlingske politiske kommentator.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen mandag aften til DR Nyheder meldte ud, at han udskyder forhandlingerne om regeringens 2025-plan, så er det, ifølge Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, for at undgå at lide et sviende nederlag ved et valg.

I interviewet med DR Nyheder sagde statsministeren, at forhandlingerne om regeringens  2025-plan er gået så meget i hårdknude, at de udskydes på ubestemt tid. Forhandlingerne genoptages først, når der er forhandlet en finanslov for 2017 på plads, sagde Lars Løkke Rasmussen.

»Det er Løkkes forsøg på at skære tingene til, så han har en større chance for at komme igennem med sin plan. På den måde undgår han at ryge ud i et ødelæggende valg for blå blok på grund af Liberal Alliances ultimative krav om fem procents lettelse af topskatten,« siger Thomas Larsen.

PSO og finanslov istedet

»Et valg nu vil betyde, at praktisk taget alle partier i blå blok vil står til at tabe mandater. Regeringsmagten vil ryge og valgkampen vil blive et rivegilde, hvor de vil slås om, hvem, der har ansvaret for sammenbruddet.«

I stedet vil Lars Løkke Rasmussen i første omgang forsøge at lave en aftale om finansloven for 2017 plus store opgaver som afskaffelsen af PSO-afgiften og et nyt ejendomsvurderingssystem.

»Jeg tror, Løkke har måttet erkende at tiden næppe er til den store forkromede løsning om hans 2025-plan,« siger Thomas Larsen.

»Man kan bare konstatere, at han har fejlvurderet mulighederne for at komme igennem med sin stort anlagte og ambitiøse plan, som han spillede ud med i sensommeren. Og han har fejlvurderet Anders Samuelsen og Liberal Alliance. Han troede, han kunne gøre dem møre. Men det er jo ikke sket.«

Udskydelse og tillid

Thomas Larsen kalder Lars Løkke Rasmussens udmelding for usædvanlig og for en »frontafkortning«.

»Han bliver nødt til at skære de politiske planer til på en måde, så de har en chance for at blive vedtaget og undgå et sammenbrud.«

Hvis det lykkes statsministeren, at få aftaler i hus om finansloven og PSO-afgiften, så får han, ifølge Thomas Larsen, trods alt demonstreret for omverdenen, at man kan blive enige om vigtige politiske udfordringer.

»Og bare det, at man forhandler, det kan faktisk åbne op for en tillid til hinanden i forhandlingslokalerne. At man kan give lidt og tage lidt, og på den måde kan der måske opstå nogle nye muligheder.«

Med henvisning til, at Anders Samuelsen fra Liberal Alliance har billiget Lars Løkke Rasmussens beslutning om at udskyde 2025-forhandlingerne til fordel for finansloven og PSO-afgiften, siger Thomas Larsen:

»Det er første gang i den usædvanlige politiske situation, hvor alt har været frosset fast, at man kan fornemme en hvis optøning.«