Thomas Larsen: Løkke stærkeste valgchance

Nu må det være fristende for statsministeren at trykke på valgknappen, vurderer Berlingskes politiske kommentator.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen får næppe et bedre afsæt for et folketingsvalg, vurderer Berlingskes kommentator Thomas Larsen efter indgåelsen af den historiske reform.

- Det er lykkes for Lars Løkke Rasmussen at bane vejen for en historisk aftale om dansk økonomi og samtidig splitte rød blok. Han kan sige til danskerne, at regeringen har landet en aftale, som på afgørende vis vil være med til at sikre finansieringen af fremtidens velfærd, siger Thomas Larsen og tilføjer.

- Dertil kommer, at han kan se, at Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal står i spidsen for en uenig og samspilsramt rød blok, og han kan udnytte, at det er blevet mere uklart, hvordan S og SF vil forhindre forringelser af efterlønnen efter et valg. Alt i alt må det være fristende for statsministeren at trykke på valgknappen i løbet af kort tid, siger Thomas Larsen.

Han vurderer, at Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal er de største tabere efter aftalen om tilbagetrækningsreformen. De to partiledere har måttet erkende, at de ikke har kunnet kontrollere Det Radikale Venstre. Og det har været fatalt.

- Thorning og Søvndal troede, at de kunne hegne de Radikale ind. Deres kalkule var, at vælgerne skulle overbevises om, at S og SF alene ville bestemme over udlændingepolitikken og den økonomiske politik i en kommende rød regering. De Radikale ville ikke få lov til at ændre linjen, har Thorning og Søvndal fastslået igen og igen. Længe så deres strategi også ud til at lykkes – lige indtil Vestager gik solo.

Dermed oplevede Thorning og Søvndal, at deres strategi styrtede sammen.

- De seneste døgn har de to måttet foretage flere opsigtsvækkende kursskift. Først overtog de regeringens måltal for de offentlige udgifter – selv om de har kritiseret regeringen for, at netop den stramme budgetstyring ville udløse en massakre på velfærden. Bagefter kom budskabet om, at de vil kæmpe for at bevare efterlønnen – samtidig med at de siger, at de kan blive nødt til at forringe efter et valg. Det kan forvirre en del vælgere, som formentlig også vil have svært ved at tro, at det kan lykkes for Thorning at skabe et flertal bestående af Enhedslisten, SF og S for at bevare efterlønnen uændret. Mange vælgere vil næppe anse det udfald af valget for at være realistisk, siger Thomas Larsen.

Dog forudser han, at Løkke må tage bestik af, om vælgerne rent faktisk accepterer tilbagetrækningsreformen og forringelserne af efterlønnen.

- Thorning og Søvndal kan fortsat appellere til den store del af befolkningen, som er imod forringelser af efterlønnen, mens Lars Løkke Rasmussen, Lars Barfoed og Pia Kjærsgaard skal overbevise vælgerne om, at det var nødvendigt at ændre på efterlønnen for at styrke økonomien og sikre finansieringen af velfærden fremover.