Thomas Larsen: Løkke spiller ud med ny boligskat i højspændt efterår

Danskernes boligskat bliver et af de centrale temaer i statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) tale, når han tirsdag åbner Folketinget.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson.
Læs mere
Fold sammen

I et allerede højspændt politisk efterår rykker boligskatterne nu ind i centrum af forhandlingerne om regeringens 2025-plan.

Planen hænger som bekendt i en tynd tråd, eftersom LA-leder, Anders Samuelsen, i ugevis har fastholdt sit ultimative krav om at få en lettelse af topskatten på minimum fem procent - også for de danskere, der tjenere mere end en million om året.

Samuelsens trussel om at vælte regeringen, hvis han ikke får sit krav opfyldt, har været med til at fastlåse de øvrige partier. For ingen har lyst til at indgå i realitetsforhandlinger og evt. deltage i svære og upopulære beslutninger, hvis det hele alligevel ender med et valg i løbet af kort tid. I den situation koncentrerer man sig om polere på sine mærkesager, og man har først og sidst fokus på at forberede sig bedst muligt til en kommende valgkamp.

Med sin åbningstale til Folketinget vil Lars Løkke Rasmussen forsøge at lægge ekstra pres på partierne - især de Konservative og Liberal Alliance - for at få dem til at være med til at skabe gennemskuelige og holdbare rammer for landets boligejere.

Det har længe været en bunden opgave for Folketinget, at der skal laves et nyt ejendomsvurderingssystem, som skal erstatte de lemfældige og direkte forkerte vurderinger, som i dag er realiteten for mange husejere. Sagen er blot, at det er en svær opgave at indføre et nyt system, uden at nogen boligejere kommer i klemme. Nogle vil groft sagt have betalt for meget og andre for lidt i forhold til deres boligs værdi. Af samme grund har Løkke for længst annonceret, at regeringen i sin 2025-plan har indarbejdet en stor milliardpulje for at sikre, at overgangen til et nyt system sker så harmonisk og velordnet som muligt - så et nyt system ikke rammer den enkelte boligejers økonomi urimeligt hårdt.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Det nye system vil ifølge regeringskilder blive fremlagt meget snart, og Løkke håber som nævnt, at han vil kunne få de Konservative og Liberal Alliance til at gå ind i forhandlingerne for at lande en løsning for boligejerne og samtidig genåbne de fastlåste forhandlinger om 2025-planen.

Når Løkke ser sig rundt her og nu, må han konstatere, at han står alene. Økonomer og erhvervsledere har ganske vist rost regeringen for at ville skabe et større råderum i dansk økonomi frem mod 2025. Men folkeligt har planen været svær at sælge, for der er ingen krisebevidsthed, som regeringschefen kan appellere til. Og politisk er forhandlingerne gået i stå på grund af LA's krav, der truer med at sprænge blå blok og kaste hele 2025-planen på gulvet.

Lykkes det for Løkke at få de Konservative og LA til at gå ind i seriøse forhandlinger om boligskat, kan det måske være en vej ud af den politiske stillingskrig på Borgen. I modsat fald vil der snart være udsigt til et valg, hvor udlændinge- og asylpolitik - sammen med boligskat - vil spille en helt afgørende rolle.