Thomas Larsen: Krigerisk Enhedslisten kan presse Bødskov

Det faktum at finansloven blev en aftale uden Enhedslisten har ifølge Berlingskes politiske kommentator gjort sædet varmere under justitsministeren, som ellers er sluppet forholdsvist billigt fra balladen i PET.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om justitsminister Morten Bødskov (S) umiddelbart er sluppet fra PET-balladen med »ridser i lakken«, så kan han ikke føle sig helt sikkert endnu.

Hævntørst hos det parti, der ellers har titlen »regeringens støtteparti«, kan presse justitsministeren yderligere. Det vurderer Berlingskes politiske kommentator.

»Det er helt afgørende, hvad Enhedslisten kunne finde på at foretage sig i forhold til Morten Bødskov, og der tror jeg roligt, man kan se i øjnene, at Enhedslisten er blevet mere krigerisk efter det blå forlig om finansloven. Det var en kæmpe skuffelse for Enhedslisten, at det endte med et blåt forlig, og det har på mange måder ødelagt relationen mellem Enhedslisten og regeringen,« siger Thomas Larsen.

»Det betyder selvfølgelig, at Enhedslistens tålmodighed med udsatte og kriseramte ministre er blevet markant mindre,« understreger han.

Flere af de borgerlige partier med Dansk Folkeparti i spidsen har langet hårdt ud efter Morten Bødskov, efter det kom frem, at PET angiveligt har forhindret Pia Kjærsgaard (DF) i at besøge Christiania, fordi det ville være for dyr en opgave at beskytte hende. Netop afgåede PET-chef, Jakob Scharf, har afvist beskyldningerne. Morten Bødskov har i hele forløbet holdt hånden over PET og Jakob Scharf.

»Det har bidraget til at give nogle ridser i lakken i billedet af justitsministeren, som i forvejen var, at han var meget systembevarende og sad lidt på skødet af sine embedsmænd,« siger Radio24syvs politiske redaktør, Jesper Termansen.

Han regner dog ikke med, at sagen kan koste Morten Bødskov ministerposten, medmindre det viser sig, at han rent faktisk har kendt til sagen med Pia Kjærsgaard, hvilket ministeren selv afviser.

»Så kan jeg ikke rigtig se, at det skulle give Enhedslisten anledning til at udtale mistillid til ham,« siger Jesper Termansen.

Og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil formentlig ikke fjerne Morten Bødskov fra toppen af Justitsministeriet, vurderer Thomas Larsen.

»Bødskov har hele vejen igennem været 100 procent loyal over for statsministeren, og det ved hun, og det påskønner hun. Han har udført en meget væsentlig opgave ved hele tiden at holde de Radikale og SF i skak på både det retspolitiske område og i forhold til udenrigspolitiske område. Derved har han været et bolværk mod en kritik, som Thorning selv har været bange for, nemlig en kritik der handler om, at regeringen vil indføre en slappere kurs i udlændinge- og restpolitikken. Han har udført en opgave, der har været fuldstændig overens med Thornings ønsker,« siger Thomas Larsen.

Med det in mente mener du så ikke, at statsministeren kan finde på at fjerne ham fra posten?

»Jo, men så er det ikke for at straffe ham. Så er det snarere, fordi statsministeren vil give en loyal minister ny luft og muligheden for at få et nyt afsæt. Det vil absolut ikke være en straffeaktion,« siger Berlingskes politiske kommentator.

Morten Bødskov bad før Jakob Scharfs afsked Rigspolitiet om at »give en generel orientering om situationen i PET«.